2020. június 19., péntek

ÉVEKIG FÉLRENÉZTEK, MOST MÉGIS ELINDULT A MEGTORLÁS TÖRÖCSKEI ISTVÁN ELLEN

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND, VITÉZ F. IBOLYA
2020.06.19.


Simicska Lajos embereként jegyezték, mindvégig veszteséges bankja mellett rábízták az Államadósság Kezelő Központ vezetését is. Most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és hatmilliárdos károkozással gyanúsítják, noha még mindig az igazgatóság elnöke egy állami cégben.



KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

Lekapcsolta a rendőrség a Széchenyi Bank egykori vezetőit
Bedőlt a bankja, mindenét elvehetik, de az állam pénzeli
Óriásit bukott a fideszes milliárdos

Az elérhető cégnyilvántartások szerint a mai napig pénzeli az állam Töröcskei Istvánt: ő az állami tulajdonban levő, az állami áramrendszert irányító Mavir Zrt. igazgatóságá
nak elnöke és tisztségéért három éve havi 300 ezer forintot kapott, a juttatás jelenlegi összegéről nincs adat a cég weboldalán.

Töröcskeit azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy ő és felesége vezető szerepet töltött be egy bűnszervezetben, amely hatmilliárd forint vagyoni kárt okozott. A Széchenyi Bank köré épült bűnszervezetről van szó, és (a tizenkilencből) kilenc gyanúsítottat őrizetbe is vettek, Töröcskeit és a feleségét pedig letartóztatták.

A bank Töröcskei és felesége érdekeltsége volt, a tulajdonukban álló T & T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 2010 elején vásárolt egy bankot, amelyet nem sokára átkereszteltek Széchenyi Kereskedelmi Bankra, és építkezésbe fogtak. Csakhogy már az elejétől súlyos szabálytalanságokat követtek el a hitelintézetnél, amely fennállása hat éve alatt mindvégig veszteséget termelt.

A kormánykörökön belül azonban akkor még jól feküdt Töröcskei, akiről az terjedt el, hogy Simicska Lajos embere, és épülő bankja mellett megbízták az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezetésével is 2011-ben.

Noha súlyos szabálytalanságok voltak a Széchenyi Banknál, a hatóságok és a kormányzat olyannyira szemet hunyt azok felett, hogy 2013 közepén az állam kisebbségi tulajdonosként, 3 milliárd forintért cserébe beszállt a bankba. A tulajdonszerzés előkészítése és a bank átvilágítása 2012-re esett, amikor Matolcsy György volt a gazdasági miniszter, ő 2013 tavaszán a jegybank elnöke lett, a miniszteri bársonyszékben Varga Mihály váltotta, az állam pedig beállt 49 százalékos tulajdonosként a Széchenyi Bank mögé.

Aztán 2014 közepén megtört valami. A hvg.hu több cikkben is foglalkozott a bank körüli problémákkal, a súlyos tőkehiánnyal, az informatikai nyilvántartási hiányosságokkal, az elküldött vezérkarral. A felügyeleti jogokat gyakorló nemzeti bank 2014 elején átfogó vizsgálatba fogott, őszre pedig vaskos dokumentum sorolta a szabálytalanságokat, törvénysértéseket – ezekből a lap több példát is felvillantott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.