2020. június 11., csütörtök

ITT A MÉSZÁROS-KORSZAK ÖT ÉVÉNEK MÉRLEGE: MA NÉGY SIMICSKÁT TART EL AZ ORSZÁG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2020.06.10.


Noha idén a világjárvány miatt szeptemberre halasztották a május végi mérlegleadási határidőt, azért a közpénzfelhasználásra optimalizált nagy építőipari cégek zöme már vallott a tavalyi eredményeiről. Ezzel az is dokumentálhatóvá vált, hogy mire jutottak a Simicska Lajos kiesése utáni első öt évben az őt pótolni hivatott „nemzeti nagytőkések”, azaz Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Garancsi István, illetve azok a mogulok, akiket Tiborcz Istvánhoz szokás kapcsolni. Dokumentáltuk is.

A főbb tudnivalók:
- A Válasz Online kutatása azért fókuszál építőipari érdekeltségekre – immár visszatérően –, mert ebbe a szektorba szokás „átszivattyúzni” a legtöbb állami forrást.
- Hogy mely magánvállalatokat érdemes górcső alá venni egy ilyen összeállításhoz, pontosan meghatározza a felcsúti Puskás Akadémia, az eszéki NK Osijek, a Mol Fehérvár FC, a Zalaegerszegi TE és a Tiszakécskei LC nevű futballcsapatok szponzori köre. Ezeket a klubokat elsősorban Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Garancsi István – közpénzekkel ellátott – építőipari cégei tartják el, de az alábbi listán szereplő többi egység is jócskán besegít nekik.
- Kiszámoltuk: míg a 2010 utáni Fidesz-időszak első felében az egyeduralkodónak mondott Simicska Lajos Közgép Zrt.-je szűk 500 milliárd forintos bevételre tett szert, addig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Mészáros-, Szíjj-, Garancsi-féle, illetve Tiborcz-közeli alapcsapata már négyszer ekkora, vagyis 2000 milliárdos tételben játszhatott az utóbbi öt évben.
- Ami a nyereségességet illeti, külön kiemelendő Mészáros Lőrinc és Szíjj László bravúrja; ők majdnem 2,5-szer intenzívebben termelik a profitot, mint a nagy előd. Míg tehát Simicska 6,8 százalékos haszonkulccsal dolgozott a saját öt éve átlagában, a felcsúti lobbikör 15-16 százalékossal. Mindeközben a függetlenebb építőipari vállalatok jellemzően 2-3 százalékos bevételarányos nyereséget tudnak produkálni – náluk tehát hatszor voltak „jobbak” Mészárosék.
- Az előző pont akár azt is bizonyíthatná, hogy Mészárosék tehetségesebbek, mint bárki. Ha mégsem ez a helyzet, akkor viszont indirekt bizonyítékot szereztünk arra, hogy az általuk megnyert közbeszerzéseket általában brutálisan túlárazzák.
×××
Nincs külön Mészáros-figyelő szolgálatunk, sőt legküzdhetetlen kényszert sem érzünk magunkban, hogy unos-untalan megpróbáljuk szavakba önteni az úgynevezett „nemzeti nagytőke” féktelennek tűnő gyarapodását. Csakis a fontos pillanatokban tesszük egyértelművé a valóságot. Két hete például azért mutattuk be, hogy a hatalmi kör miként vette be a Balaton partját, mert az állam szakosított szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség hirtelen kipakolt az internetre rengeteg – nehezen feldolgozható, de legalább érdemi – adatot a támogatási politikájáról.

Magunk is megdöbbentünk, amikor ezek alapján realizáltuk, hogy a Fidesz, Tiborcz, Mészáros, Garancsi és Csányi tulajdonnevekkel körülírható felsőelit a szálloda- és mólófejlesztésre szánt közpénzek kétharmadát elszippantotta (138-ból 90 milliárd forintot)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.