2020. június 11., csütörtök

JÓ KEZEKBEN VAN A GAZDASÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.06.10.


A kormány úgy megvédte a magyar gazdaságot, hogy Mészárosék nem tudják épp melyik svájci bankszámlájukra utaljanak át közpénzt. Történt ugyanis, hogy a Rogán Antal minisztériumának felügyelete alatt tevékenykedő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatokon keresztül 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást osztott szét 4 vidéki ötcsillagos szálloda megújítására. Ez már csak azért is szép, mert ezek tulajdonosai milliárdosok, akik bőven megengedhették volna azt, hogy mint minden normális helyen, a saját nyereségeikből fejlesszék a vendéglátó helyeiket. De nem Magyarországon, ahol elég kérni a kormánytól, és azonnal érkeznek a közpénzek milliárdjai a már egyébként is milliárdossá tett vállalkozókhoz.

Ezek a hotelek magántulajdonban vannak, tehát az államnak – papíron legalábbis – az égvilágon semmi köze nincs hozzájuk. Olyan ez, mintha a kormány azt gondolná jó ötletnek, hogy a Hilton vagy a Marriot hotel számára kiutaljon 1 milliárd forint közpénzt, hiszen abból tovább fejleszthetőek a hotellánc magyarországi épületei. Igen ám, csakhogy a bevételből egy kanyi forint nem jut vissza az államhoz, vagyis a magyar adófizetőkhöz, ezért a beruházás soha nem fog megtérülni. Nem véletlen, hogy nem szokás közpénzeket adni magáncégeknek, kivéve olyan eseteket, amikor csődközeli helyzetbe kerülnek egyes társaságok. Az is felháborító, amikor ilyen esetekben megmenti őket az állam, azonban hosszú távon ezeknek van értelme, hiszen munkahelyek megmentéséről van szó. Itt azonban, a szóban forgó 5 csillagos hotelek tulajdonosai nem kerültek csődközeli helyzetbe, ezért nem szorultak rá az állami támogatásra sem.

Az Mfor gyűjtéséből a következő számokat tudhatjuk meg:
- a Spirit Hotel Gyógyszálloda Kft. 499 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott,
- a Divinus Hotel Kft. 360 milliót,
- a hévízi AEG Ingatlanhasznosító Zrt. 155,7 milliót,
- a siófoki Breeze Lake Zrt. pedig 426 milliót.

Azonban mindannyian kispályások Mészáros Lőrinchez képest, aki a Kisfaludy-pályázatokon keresztül 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás kapott a Hunguest Hotels vidéki szállodáira. Ez olyan mérhetetlen mennyiségű pénz, amely akár a járvány miatt bajba került vendéglátósok kisegítésére is elegendő lett volna. Több száz, ha nem ezer munkahelyet menthettek volna meg, ha ezeket a pénzeket ismételten nem haverokhoz csatornázzák át. Értem én, hogy Mészáros egy hatalmas zseni, de lényegében naponta dobálják meg milliárdokkal, amit szinte fizikai képtelenség olyan gyorsan elkölteni, mint amilyen gyorsan azt kapja.

De természetesen nem csak a haverokhoz ment pénz, jutott magyar sportra is belőle bőséggel. Hogy pontosan mennyi is?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.