2020. június 20., szombat

NAPI HAT PERCNÉL TÖBB JÁR – A GYERMEKJOGOKRÓL SZÓL A NOÁR LEGÚJABB DALA

NÉPSZAVA 
Szerző: CSEPREGI EVELYN
2020.06.20.



  A gyermekek jogaira és az odafigyelés 
  fontosságára hívja fel a figyelmet a 
  Molnár Áron által alapított zenei 
  formáció, a noÁr legújabb, társadalmi 
  érzékenyítést célzó projektje.

  Hidegrázós. Ha egy szóval kellene 

  összegezni a noÁr legújabb dalát, ezt 
  mondanám. A 116-111 című szám – 
  amelynek címében a Kék Vonal 
  Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-
  vonalának hívószáma rejlik – azzal a 
  tisztelettel és szeretettel fordul a gyerekek 
  felé, amelyet a mindennapokban sokan, 
  sokszor elfelejtünk. A videó a családon belüli erőszak, és a gyermekjogok legalapvetőbb kérdéseit szegezi a nézőnek: a mindenkinek kijáró figyelem felől közelít. Nem mindennapi audiovizuális projekt, amelynek minden eleme a helyén van: a finom hangzásvilág, a mesés, de valósághű grafika, a tűpontos szöveg. 

„»Dolgozom.«, »Nem érek rá.« Velem beszélgetni ki fog? Nem a telefon az anyukám, nem az apukám a Tablet. Nem ünnepnap a Meki, ciki, hogy Andriséknál az lett. Egy nap hat percet dumálunk, nektek ez elég? Mondjuk jobb, mint Annának, aki otthon a cigitől megég. 6 perc/nap, Drága szüleim, ugye durva szám? Itt vagyok. És ti? Ugye figyeltek rám?.” – hallhatjuk a gyerekeket és felnőtteket is megszólító számban, amely után nehéz szavakat találni. A YouTube-on is elérhető videó premierje csütörtök este volt az Átriumban, ahol mintha üres színházteremben ültünk volna a vetítés alatt, a közönség néma csendben figyelt. Molnár Áron színész, zenész, aktivista a noÁr alapítója, beavatta a jelenlévőket saját történetébe, amely többek közt a projektre is inspirálta: technikatanára gyakran megütötte a gyerekeket, mire szülei azt tanácsolták, ha a tanár rá is kezet emelne, mondja azt, őt nem lehet megütni. A fiatal fiú így is tett, amikor rá került a sor, felkiáltott: „engem nem lehet megütni”. A tanár nem bántotta. A kiállás aztán az egész osztályban elterjedt. Az alkotók szándéka szerint a klip mindazoknak nyújthat támaszt, akiknek nem tanácsolják ezt a szüleik, vagy otthon érik őket nehézségek: felhívja rá a figyelmet, senki nincs egyedül, mindig lehet segítséget kérni...

...noÁr 116-111
Zeneszerző : Kunert Péter Zenei konzulens: Kákonyi Árpád Hangmérnök: Mazura János Kórusvezető: Walter Judit Kórustagok: Yu Haeun Grace, Oomen Anna, Horváth Bendegúz, Kaszás Eszter, Farkas Simon, Dávida Panni, Dávida Móric, Tardos Tamara, Csernyik Petra. Kreatív konzulens: Duda Éva Angol szöveg: Molnár Limonádé Szöveg: Molnár Áron A klipet a Remarker csapata készítette. Grafika, storyboard, vizuális koncepció: Máthé Kata, Matyus Dóra Animáció: Kassay Réka Vágó: His Jenő A klip a Summa-Artium Alapítvány jóvoltából és támogatásával jöhetett létre. Fő támogatóink: Séra Péter, Józan Péterné Katalin Social Media: Drescher Barbara Köszönet Szabó Jánosnak a segítségért! Szöveg:
Drága Szüleim! Jó reggelt Nektek. Drága Szüleim, olyan jó, amikor nevettek! Édes Drága Szüleim jólesik a szememnek, Mikor egymás kezét fogjátok, és a kezek nem remegnek.. Anya, Apa, lehetne mindig így, Hogy ilyenek maradtok, esküszöm nem leszek irigy! Csak olyan klassz így, jaj, annyival jobb ez, mint amikor… mindegy, most mosolyogtok és ez jót tesz. Így sokkal jobb aludni, ilyenkor szépet álmodom Álmomban mindkettőtök nyakát erősen átfogom és Magamhoz húzlak Titeket, mert olyan jó szeretni, nekem a legnagyobb örömet így tudjátok szerezni. Ha közel vagytok elkezdek figyelni és mindent látok és akkor is látok, mikor nem nézek rátok! Csak azt szeretném, ha tudnátok, hogy mikor kiabáltok Az én lelkem is ordít, csak nektek mozog a szátok. Ajaj, reszket a lábam, a kezem is remeg, na, megint bepisiltem, hát ez csodálatos, remek. Drága Szüleim, ugye tudjátok hogy mindent érzek? Ha nem is úgy tűnik mindent át is élek. Mikor nem is én nézem hanem engem néz az ekrán, ugye láttok engem? Ugye figyeltek rám? Anya Apa, ugye figyeltek rám? Ref. Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek. Ha jön a pofon jönnek a rémálmok! Egy pisis pizsamában előttetek miért állok? Nem. Nem megyek a szobámba, választ várok! Nézzétek le rám, mert szeretnék felnézni rátok! Elszökhetnék mint a Dávid, vagy a Lujza, Akit tegnap simogatott egyébként a papája újra… De erről nem beszélünk, inkább nem mondunk ki semmit Ez az ő családjuk, ugye? Ebbe nem avatunk senkit. Titok titok hátán, olyan sokat írtok! “Dolgozom” ”Nem érek rá” Velem beszélgetni ki fog? Nem a telefon az anyukám nem az apukám a Tablet, Nem ünnepnap a Meki, ciki, hogy Andriséknál az lett. Egy nap 6 percet dumálunk, nektek ez elég? Mondjuk jobb mint Annának, aki otthon a cigitől megég. 6 perc / nap Drága Szüleim, ugye durva szám? Itt vagyok. És ti? Ugye figyeltek rám? Ref. Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek. Lehetek én is Buddha, lehetek Mohamed Ali. Lehetek Einstein, Illés Fanni, vagy Fedák Sári, Lehetek Hosszú Katinka, lehetek Rejtő Jenő! Lehetek én, aki kimondja, hogy a Földet védeni menő. Lehetek József, lehetek Attila, Teleki Blanka, vagy Bartók! Halljátok hogy kopogok, nyissatok végre ajtót! Hogy lesz belőlem valaki? A választ tudjátok talán, segítek mert egyszerű: Csak figyeljetek rám!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.