2020. június 17., szerda

NEM ADOTT SZÓT A KORMÁNY A POLGÁRMESTEREKNEK A 2021-ES KÖLTSÉGVETÉS TÁRGYALÁSÁN

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2020.06.17.


Polgármesterek és szakszervezeti vezetők szerették volna elmondani véleményüket a 2021-es költségvetési tervről a Költségvetési bizottság szerdai ülésén, a kormányzati többség azonban leszavazta, hogy meghallgassák őket – jelentették be az érintettek egy rendkívüli sajtótájékoztatón.

A kormány május végén jelentette be a 2021-es költségvetés tervét, amely súlyos megszorításokat helyezett kilátásba az önkormányzatokkal szemben, többek között a szolidaritási adó növelésével és a gépjárműadó elvételével. Az ellenzék emiatt kedden módosító indítványokat is benyújtott.

Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere elmondta, azzal a reménnyel jelent meg ma a tárgyaláson, hogy szót kaphat, mégsem engedték meg neki, hogy az önkormányzati költségvetési tételekkel kapcsolatban felszólaljon és javaslatokat fogalmazzon meg.

„Azt gondolom, azok a fideszes képviselők, akik nem emelték fel a kezüket, és amellett voksoltak, hogy ne kapjunk szót, nemcsak engem ütöttek arcul, hanem azt a 25 ezer embert, akit képviselek, és nemcsak engem és a mögöttem álló polgármestereket, hanem azt a sok százezer szavazópolgárt, akit képviselünk” – fogalmazott Lengyel Róbert..

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere hozzátette, a tervezett megvonásokkal a kormány az ő településüktől másfél milliárd forintot venne el. Úgy véli, az önkormányzatoknak önálló forrásokra lenne szükségük, hiszen ezekből tudják finanszírozni a szociális segélyeket, az intézményeket, a közutak fenntartását és azt a rendszert, ami a vállalkozásokat kiszolgálja.

133 fideszes elég bátornak mutatkozik arra, hogy elvegyen az emberektől, az önkormányzatoktól 160 milliárd forintot, de arra már nem elég bátrak, hogy meghallgassák a képviselőket, akik elmondanák, hogy ez miért is rossz” – fogalmazott Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, ahol a költségvetés 1,9 milliárd forinttal rövidítené meg a kerületet.

Horváth megjegyzete, a járvány idején elvárták volna, hogy partnerként viselkedjenek a kormányzati szereplők az önkormányzattal szemben, de úgy tűnik, még most, a válság után sem számíthatnak erre, ezért mindent meg fognak tenni azért, hogy a választókat képviselve a helyére tegyék ezeket a dolgokat.

Déri Tibor, Újpest polgármestere szerint ez a tervezet az önkormányzatok kivéreztetésének utolsó pillére, ez a forrásmegvonás pedig valójában nem is az önkormányzatoktól vesz el rengeteg pénzt, hanem maguktól az választópolgároktól.

Érd polgármestere, Csőzik László elmondta, az országban náluk növekszik a legdinamikusabban a lakosság, mégsincs pénzük kellő mennyiségű intézményt létrehozni az ott élőknek, mert a helyi gazdaság elképesztően gyenge a szolidaritási adó miatt. Jelenleg bő 1 milliárd forint áll rendelkezésükre a befolyt összegekből, de ennek most felét elvenné a kormányzat az új költségvetéssel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.