2020. július 16., csütörtök

A 168 ÓRA JÚLIUS 15-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 ÓRA
2020.07.14.


Az elmúlt tíz évben mi, zenefogyasztók is megtapasztaltuk, hogy amikor az alkotóművész előtt bezárulnak az ajtók, és választhat az arcvesztés vagy az éhkopp nem túl kecsegtető alternatívái között, akkor azért az elvek is nyúlékonyabbá válnak. Láttunk mi már egykor rendszerkritikus rockbandát külön engedéllyel élve autóskoncertet adni önparódiára hajazó új dalokkal, amelyekben már nyomokban sem volt fellelhető az egykori markáns értékrend. De elég látványos az alternatív szférában is, ahogy a szövegekből egyre kopik a közéleti él.

Demoralizálják a popszakmát

Wahorn András nemcsak Munkácsy-díjas festőművész, hanem évtizedek óta a popzenei szcéna állandó szereplője is. Amikor néhány éve húsz magyar zenekritikus összeállította minden idők tíz legjobb magyar rocklemezének listáját, az élre a Wahorn által alapított A. E. Bizottság 1983-as Kalandra fel! című albuma került. A könnyűzenei stratégiáról és azokról a támadásokról is kérdeztük, amelyek Bródy Jánost érték, amiért közös fényképe jelent meg az állami dokumentum szerzőjével.

Ábel a könnyűzenében


A mi székely fiúnknak, a mi üzleti lelkű Ábelünknek, Demeter Szilárdnak, tervei vannak, nagyot akar dobni, maradandót akar alkotni. És ehhez pénz kell. És kap is rá 25 milliárdot. A könnyűzene társadalmasítására. Röhögsz..?

Gombafej és szögesdrót


Igazán bájos mix ez a Demeter Szilárd-féle program, az irodalmi és a könnyűzenei világ együttes állami felügyelete. Moldovával szólva olyan, mint a robbanómotor és a timsógyár.

Az Országgyűlés és a törvényhozás

Hazánkban nincs hatalommegosztás, hanem az államhatalmi ágak közül egynél, a törvényhozó hatalomnál van a teljes hatalom, és ennek alapját már az előző alkotmány lerakta. Az új hatalomnak már csak bele kellett ülni a készbe, és ha már beleült, addig tágította az uralmát, ameddig csak akarta, és természetesen ezután is megtehet majd bármit, amit nem szégyell.

Később csengetnének

A Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésként bevezetné a csúsztatott iskolakezdést. Az ötletet a pedagógus-szakszervezetek támogatják, mivel úgy gondolják, hogy megfelelően átgondolt bevezetése nem okozna katasztrófát a jelenlegi oktatási rendszerben.

Hídvita

Meggyőződésem, hogy a főpolgármester akkor jár el helyesen, ha a Budapesten élők úgy gondolnak rá, mint a „főváros emberére”, aki képes a pártok közötti viták fölé emelkedve, határozottan cselekedni. Karácsony Gergelynek a főváros érdekeit számos alkalommal a kormánnyal szemben kell védelmeznie. A miniszterelnökkel folytatott vitái kiemelik a pártpolitika dágványából, és ha jól csinálja, akkor az ellenzék pozícióját is erősítik.

A növekedés bűvöletében

Megtévesztő lehet, hogy a jövő évi költségvetés többet költ egészségügyre, mint az idei, ugyanis ennek kell elfednie az olyan teljesen felesleges beszerzéseket, mint például az idén a járványra hivatkozva elköltött 300 milliárd forintot. Bár kétségtelenül javult az egészségügyi dolgozók védőeszköz-ellátása, de még mindig előfordul, hogy a települési önkormányzatoknak kell ilyesmire költeniük, holott mindez állami feladat volna.

Életveszélyes temető

A Farkasréti temető Érdi úti kriptasora életveszélyessé vált. A száz méter hosszú sírboltot az ott nyugvó személyek rokonai csak saját felelősségre látogathatják, legalábbis erre figyelmeztetik őket a temető fenntartója által kihelyezett táblák. A fal már évek óta így omladozik, de felújítási szándéknak még a nyomait sem lehet felfedezni.

Szentendrei anziksz

Az egyik vendéglő ajtajában álmos macska nyújtózik, a félhomályba húzódva egy fiatal pincérlány papír zsebkendővel törölgeti izzadt nyakát, aztán kissé félrefordulva mélyen a blúzába nyúl. Kissé távolabb, a templom melletti kis utcában, ahol szinte mindig külföldiek tömege hullámzott, most lehúzott redőnyök mögött bezárt üzletek sorakoznak. Akik nyitva vannak, azoknak sem megy a bolt. Az eladók kint beszélgetnek, amikor arrafelé indulunk, érdeklődő pillantások követnek.

Rokonlelkek és párhuzamok

A magyar miniszterelnök vélt vagy valós, átmeneti vagy tartós szövetségesei közt egyaránt akadnak szívós túlélők és percemberek, de a magyar miniszterelnökkel való partnerségük mégis csak érdekek függvénye, mégpedig változó, időnként múló érdekeké. Az embernek néha szinte az az érzése támad, hogy Weberek jönnek, Salvinik mennek, csak Orbán örök.

Nem vagyok magamutogató

Alapvetően Módos Péter zenei szerkesztő ízlése határozta meg a Magyar Televízió könnyűzenei arculatát 1968-tól 2000-ig. Szerkesztőként a táncdal- és dzsesszfesztiválok mellett többek között olyan produkciók fűződnek a nevéhez, mint a Könnyűzenét Kedvelők Klubja, a Tapsifüles, a Slágerszerviz, az Egymillió fontos hangjegy, a Pulzus vagy a Pori Jazz.

Szakítópróba

Döbbenetes, felkavaró élmény a Feketeszárú cseresznye, megrázó, ugyanakkor abszurdba fordulóan nevettető, remek produkció, isteni csapatmunkával és nagyszerű egyéni teljesítményekkel. A Miskolci Nemzeti Színház évek óta kiemelkedően jó formában van.

Zenés emberkísérlet


Augusztus elejétől a negyedik új évaddal jelentkezik a YouTube-on Hajós András műsora, a Dalfutár. Az egykori Emil.RuleZ! együttes frontembere, énekes, dalszerző, producer azt mondja: a Dalfutár elsősorban nem a zenéről szól. Inkább azt mutatja meg, mi történik, ha olyan helyzetet teremtünk, ahol az előítéletek nem működnek.

A Bastille elfoglalásának napja

A Bastille elfoglalásának napja nemcsak a francia történelem, hanem a világtörténelem egyik nagy eseménye volt és maradt. Az esemény és persze a nagy francia forradalom értékelése azonban távolról sem volt soha egységes, és természetesen ma sem az.

Extra száraz történet


„Ez egy extra száraz történet, fanyar, savanykás, nem biztos, hogy mindenkinek beveszi a gyomra” – Cserna-Szabó András így fejtegette a könyvbemutatón a cím üzenetét. Ám a szövegben többször afféle gourmand-védjegyként szerepel az extra dry, az úgymond „főhős”, az otthagyott férj, a besokallt kisember nézegeti az üveget, hogy no, most végre nem akciós tömegterméket vett, mint eddig, így próbál kibújni eddigi középszerűségéből – igaz, ezt már olyan helyzetben, amikor az egész élete összeomlott, és horrorfilmbe illő csavart vett.

Fischer és a magyarok

Ha az a kérdés, hogy ki volt a sportág valaha volt legnagyobb különce, teljesen egyértelmű, hogy a győztes a legjobbak között is tutira dobogós Bobby Fischer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.