2020. július 3., péntek

"A KORMÁNY MOSTANI LÉPÉSE EGY KULTÚRHARC UTOLSÓ ÁLLOMÁSA"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALOGH GYULA
2020.07.03.


Több száz diák és szimpatizáns énekléssel demonstrált a Parlament előtt péntek délelőtt, miközben bent szavaztak. A résztvevők, daloltak, körtáncoltak, örültek egymásnak és szomorkodtak a helyzet miatt.

Össze akarják ugrasztani a magyarokat – magyarázta heves gesztusokkal egy középkorú férfi egy színművészeti egyetemistának péntek délelőtt a Parlament előtt. Az egyetemisták Első figyelmeztetés címmel közös énekkésre hívták azokat, akik szolidárisak velük, vagyis ellenzik az intézmény átalakításának megszavazását. Azért éneklésre, mert pár nappal ezelőtt, amikor Palkovics miniszterrel találkoztak, a tárcavezető azt mondta nekik, azt hitte, hogy énekelni fognak. Hát most énekeltek, sőt körtáncoltak, napoztak, megölelték egymást. Mondhatni, jól érezték magukat. Azt csinálták, amit szeretnek, amiért a hatalom képviselői által szégyenbélyegekkel ellátott egyetemre jelentkeztek. Hangsúlyozottan nem politikai rendezvényre készültek. De ahogy lenni szokott, néhány politikus azért megjelent az eseményen. Igaz, a szervezők az alkalmi emelvénytől távol tartották őket.

Karácsony Gergely főpolgármester közvetlen vezetőtársaival érkezett. Készültek is rögtön a fotók. Beszédet most nem mondott a főpolgármester, nem úgy, mint tavaly a színházi törvény elleni decemberi Madách téri tüntetésen. – A Fidesz azt hiszi, hogy kulturális értékeket hatalmi szóval lehet létrehozni. Ezzel minden zsarnokság próbálkozik, de hosszútávon egyikük sem járt sikerrel, ezt szerettük volna demonstrálni a jelenlétünkkel – válaszolta a főpolgármester lapunknak arra a kérdésére, miért jött ki a Parlament elé. Most pedig énekelni fogunk – tette hozzá mosolyogva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.