2020. július 16., csütörtök

A KORMÁNY NAGY BŰVÉSZMUTATVÁNYA: A „GAZDASÁGVÉDELMI” „ALAP”

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.07.16.


Elfogyott a válságkezelésre viharos gyorsasággal félretett keret, legalábbis az a pénz, amit a kormány eredetileg beletett. Igaz, sose volt igazi alap, inkább csak annak felcímkézett zárolások. És sose volt gazdaságvédelmi, legfeljebb annyira, amennyire bármilyen, bármire elköltött forint védi a gazdaságot.

Egy lendülettel, egyetlen kormányhatározatban bő 300 milliárd forintot csoportosított át több tucat költségvetési címre a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból. Ez hatalmas összeg, nem csak úgy általában, hanem a Gazdaságvédelmi Alaphoz képest is, annak mérete ugyanis összesen 1346 milliárd forint. A hatalmas átcsoportosításból (és azt megelőző többi hasonlóból) három dologra lehet következtetni:

- A kormány azzal az alapfeltevéssel számol, hogy nemzetgazdasági szinten elmarad az apokalipszis, ami a járvány kezdetén még benne volt a pakliban. A járvány gazdasági hatásai legalábbis menedzselhetőek a központi költségvetés kivéreztetése, különösebben nagy összegek elköltése nélkül.
- A Gazdaságvédelmi Alap nagyrészt PR-fogás volt, és továbbra is az, beleértve a jövő évi költségvetést, aminek szintén van ilyen nevezetű része.
- A költségvetés eddig is elég átláthatatlan volt, de immár kívülről lehetetlen megmondani, mi történik, mire mennyit költ a kormány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.