2020. július 24., péntek

A LÁNCRA VERT INDEX

444.HU
Szerző: UJ PÉTER
2020.07.24.


Úgy tűnik, tíz évnyi kínlódás, óvatos pórázrövidítgetés után az előtérhatalom elszánta magát: láncra veri az Indexet.

Index.hu nevű weboldal lesz még ezután is, valószínű. (Bár nagyon nagy összegben talán mégsem érdemes fogadni, lásd a Népszabadság esetét.) Jó esetben kormánykritikus cikkek is lesznek rajta időnként, de az állampárt közvetlen politikai kontrollja már nyilvánvaló.

Amikor a Vaszily Miklós, a Mészáros–Orbán-birodalom fő médiaembere bevásárolta magát az Index összes bevétele fölött rendelkező, minden érdemi gazdasági tevékenységét irányító Indamedia Zrt.-be a felhatalmazási törvény elfogadásának napján, a koronaválság közepén, világossá vált azoknak, akik ismerik a magyar médiát: a kormány megüzente, hogy az Index az övé. (Ha nem is az átlagos olvasónak szólt az üzenet, de az újságíróknak és a médiaügyeket jobban értőknek mindenképp.) Kész.

A neokádárizmus mélyszerkezetét is megvillantja az a szánalmas színjáték, ami ezután következett. A kiadó vezetőjének szerepét esetlenül alakító jogász, a fedősztorinak is béna átalakítási tervvel érkező „külsős szakértők”, az átlátszó álgazdasági álindokok a százmilliós haszonnal ketyegő társcég részéről és a többi. Mindenkin látszott (látszik), hogy muszájból játssza a szerepét. Ki félelemből, ki butaságból, ki anyagi érdekből, ki a három valamilyen kombinációjából. A jövő is felsejlik a már nyitott számlakönyvvel gyülekező, piacon ezerszer megbukott médiamókusok kis utóörse révén.

Egy pillanatra sem látszhat semmi annak, ami. De közben azért sejtse mindenki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.