2020. július 7., kedd

AZ ELMÚLT EGY–MÁSFÉL ÉVTIZED LEGROSSZABB GYÜMÖLCSTERMÉSE VÁRHATÓ ITTHON

MAGYAR HANG 
Szerző FACSINAY KINGA
2020.07.07.


Megkongatták a vészharangot a hazai gyümölcstermesztők, körükben óriási az elkeseredés: idén is nagyon gyenge termés várható, és ez már a harmadik ilyen esztendő. Vásárlóként is azt tapasztalhatjuk, hogy számos gyümölcsből kevesebb a hazai, mint tavaly vagy akár az elmúlt évek átlaga. Emiatt a gyümölcsféléknél a friss piaci árak magasabbak lesznek, mint az elmúlt években. Ugyanakkor nem feltétlenül kell óriási drágulásra számítani, mert a várható import – különösen az alma vagy a körte esetében – valószínűleg megvéd az árak teljes elszabadulásától.

Az elmúlt 10–15 év egyik legrosszabb termése várható gyümölcsből – erősítette meg lapunk kérdésére Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az átlagtermés – leginkább a fagykár miatt – 20-25 százaléka várható idén a kajszibaracknál, az őszibaracknál a szokásos 35–40, a cseresznyénél 30, a meggynél 50, az alma esetében 50 százaléka teremhet majd meg. Sok mindent tönkretett ugyanis az elmúlt hónapok időjárása.

Először is komoly tavaszi fagykár érte a legtöbb gyümölcsöst, és Európában minket érintett ez a legjobban. Emiatt a csonthéjas gyümölcsök termésátlaga jóval kevesebb lesz a szokásosnál, míg a kontinens többi országában átlagos hozamok várhatók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.