2020. július 2., csütörtök

BUDAPEST KÖZEL OLYAN DRÁGA, MINT BÉCS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.07.01.


Régóta hangoztatott érv a határátkeléssel kapcsolatos vitákban, hogy „persze, persze, Nyugat-Európában többet lehet keresni, de drágább is minden, különösen a lakhatás”. A megállapítás sok szempontból még mindig igaz, ám Budapest rohamléptekkel zárkózik fel, olyannyira, hogy Bécs már alig-alig drágább, mint a magyar főváros és más nyugat-európai fővárosokban is vannak olyan piaci szegmensek, ahol a magyar főváros nem marad le.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint tavaly Európában Budapesten drágultak a legjobban a lakásbérleti díjak, a 15 százalékos emelkedés önmagában is brutális, pláne az, ha figyelembe vesszük, hogy a második legnagyobb drágulást felmutató Athénban 12 százalékkal nőttek az árak, míg például Bécsben 3 százalékkal csökkentek, a nyugat-európai városokban jellemzően 4-6 százalék körül volt az áremelkedés.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának tanulmányából persze az is kiderül, hogy Budapest még e drágulással együtt sem tartozik a legdrágábbak köré, ám az adatok elég érdekes dolgokat mutatnak.

(Itt érdemes megjegyezni, hogy az adatokhoz jellemzően a tipikusan jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lakásokat vizsgálták, amiket tíz éven belül építettek vagy újítottak alaposan fel.

Csak hogy legyen némi képetek a környékekről, Budapesten például az I., II., III, XII., valamint az V., VI., VII. kerületet vizsgálták.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.