2020. július 17., péntek

DEMETER SZILÁRD: AZ IS MEGOLDÁS, HA STADIONOKBAN RENDEZÜNK KONCERTEKET

HVG ONLINE / KULT
Szerző: hvg.hu
2020.07.17.


Demeter Szilárd az általa benyújtott, közel 25 milliárdos forrásigényű magyar könnyűzenei stratégiáról, regionális kreatívközpontokról és az általa elképzelt úgynevezett társadalmiasításról beszélt egy podcast adásban. Arra is kitért, hogy nem őszinték a fővárosi, elit közönségnek tartott könyvbemutatók, és megmagyarázta, hogy szerinte miért kockázatosabb egy szabadtéri koncert, mint egy focimeccs.

A Wanted közel egyórás podcastjának vendége volt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, illetve a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos. Leginkább most utóbbi minőségében szólalt meg, de - mint arra később kitérünk még - azért irodalomról is szó esett. Interjújának apropóját az adta, hogy nemrég nyilvánosságra kerültek az általa benyújtott döntéselőkészítő anyag, a Magyar Könnyűzenei Stratégia egyes részeltei, például az, hogy szerinte a hazai zeneipart 5 év alatt 24,5 milliárd forint ráfordításával lehetne megreformálni.

Még mielőtt a podcastban kitértek volna a stratégia boncolgatására, megkérdezték Demeter Szilárdot Gulyás Gergely nagy visszhangott kiváltott szavairól, miszerint a focimeccsekkel szemben zenés rendezvényekkel azért nem lehet tartani, mert az alkoholfogyasztás miatt a koncertezők kevéssé tartják meg a távolságot. Demeter viruológusokkal beszélt erről, és - mint az adásban elmondta - a szakemberek szerint azért biztonságosabb egy focimeccs, mint egy koncert, mert az előbbin ültetett nézőtér van, nincs dühöngő, mindenkiről pontosan tudni lehet, hogy hova szól a jegye, és mivel a stadionok egy része be van kamerázva, a kontaktkutatás is egyszerűbb, ha valakiről esetleg kiderül, hogy szuperhordozó.

"Én erre azt tudtam mondani, hogy jó, akkor rendezzünk koncerteket stadionokban. Az is megoldás, mert akkor nincs dühöngő, mindenki ül, kontaktkutatást meg lehet csinálni. Ebben szerintem van értelem, csak nyilván a stadionfenntartókat nehéz lesz megygőzni arról, hogy az újrafüvesítés költségeit nem az állam állja" - kommentálta a problémát a miniszteri biztos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.