2020. július 16., csütörtök

VILÁGTÜKÖR: FELTŰNT, HOGY ORBÁN ÉS BARÁTAI UNIÓS PÉNZEKBŐL GAZDAGODNAK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYSZKY JUDIT
2020.07.16.



Egy német képviselő véleménycikkben támadta Orbán Viktort az uniós pénzek lenyúlása miatt. Az Európai Bizottság jól tudja, hogy mi történik, mégis folyósítja a támogatásokat.

Zöldpárti uniós képviselő, Daniel Freund támadta be Orbán Viktort a Frankfurter Rundschauban közzétéve írását, aminek címében azt állítja: Az uniós pénzek magánzsebbe vándorolnak Magyarországon. A felcíme is figyelemfelkeltő: Az Unió által támogatottan. Induló tételmondata pedig: Orbán és barátai szétverik a jogállamot és eközben uniós pénzekből gazdagodnak meg. Ezen változtatni kell, véget kell vetni annak, hogy a magyar kormányfő saját zsebébe vándoroljanak ezek a pénzek. Éles kontrasztként elsőként a szegénységről ad képet Freund, Iványi Gábor ételosztásáról és a rászorulókról hírt adva. Freund találkozott is Iványival, aki elmondta, egykoron egy politikai nézetet vallottak, de amióta bírálja Orbánt, kiközösítették és egyházát ellehetetlenítették. De bárki más is így jár, aki bírálni meri őt.

Több száz projekt van a korrupciós láncban

Freund szerint az Európai Bizottság nagyon jól tudja, hogy Magyarországon nem független a közszolgálati média, hogy nem független az igazságszolgáltatás, embertelenül bánnak a menekültekkel és a hajléktalanokkal, ennek ellenére Brüsszel folyósítja az uniós alapokat Budapestre. Ezek a pénzek Orbán apját, vejét és barátját gazdagítják, összességében az uniós alapok 20%-a kerül közvetve Orbán és baráti köre zsebébe, azaz 1 euróból 20 cent. S ennek hátterét régóta nyomozzák, több mint 40 ezer vizsgált projekt közül több száz érintettségét mutatták már ki ebben a korrupciós láncban ügyészek és az unió csalás elleni hivatala, az OLAF. Azonban következményüket egyelőre nem látni. A séma pedig a következő: az uniós pénzek többségével kétféle módon él vissza. A pártelit politikai hatalmát biztosítják be vele, illetve azokat gazdagítják, akik hozzájuttatták ezekhez a pénzekhez a pártelitet. Épp úgy zajlik minden, mint az Emirátusokban az olajbizniszben.


Strukturális hibából ered a visszaélés lehetősége


Az uniós képviselő abban látja a problémát, hogy nincs senki vagy semmi Orbán felett Magyarországon, aki vagy ami – értve ezen intézményeket is - az uniós pénzek felhasználását ellenőrizné. Ezért az uniós pénzek szétosztásának mechanizmusát alapjaiban kell átalakítani, mert strukturális hibából ered az uniós pénzekkel való visszaélés lehetősége. S erre vonatkozó javaslatok már ott vannak az Európai Parlament asztalán. S miután most zajlanak az állam- és kormányfők vitái a következő hétéves ciklus költségvetéséről, ezért alapvetően a német soros elnökségen múlik, hogy elfogadják-e ezeket a javaslatokat a korrupció és az urambátyám rendszer felszámolásának célzatával. Ez az utolsó lehetőségünk, írja Daniel Freund képviselő, hogy Magyarországon és máshol is, ahol ilyen előfordul, megállítsuk a lopást és bebizonyítsuk, hogy az európai értékrend nem alku tárgya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.