2020. július 22., szerda

INDEX: ELFOGADHATATLAN A FŐSZERKESZTŐ KIRÚGÁSA, BODOLAI MEGZSAROLTA SZERKESZTŐSÉGET

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2020.07.22.


Közleményt jelentettek meg az Index újságírói a címlapon pár órával azután, hogy kiderült: Dull Szabolcsot, a portál főszerkesztőjét Bodolai László elnök menesztette állásából, ebben a portál szerkesztői/újságírói úgy nyilatkoznak:

Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült.

Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni.”

Miklósi Gábor, a portál szerkesztője a Mérce megkeresésére elmondta, hogy az indexes újságírók éppen tanácskoznak arról, hogyan reagáljanak a főszerkesztő kirúgására. Annyi egyértelműnek látszik nyilatkozatukból, hogy Dull menesztését a zsarolásnak való ellenállásával magyarázzák.

A főszerkesztő eltávolítását egyértelműen nyomásgyakorlási kísérletként értelmezik az újságírók.

Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni.”

A Bodolait zsarolással vádoló közleményt az Index 94 munkatársa írta alá.

Az Index.hu Zrt. szerdán közölte, hogy az elmúlt hónap eseményeinek értékelése után úgy döntött az igazgatóság, hogy rendes felmondással megválnak Dull Szabolcstól, az Index jelenlegi főszerkesztőjétől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.