2020. július 22., szerda

LEMINŐSÍTETT ÖREGEK: SAJÁTOS MEGOLDÁSSAL HOZ LÉTRE ÚJABB FÉRŐHELYEKET AZ ÁLLAM

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.07.22.


Oda kerülhetnek idősek, ahonnan fogyatékkal élőket költöztettek ki a rossz körülmények miatt.

A magyar idősgondozás fényévekre van lemaradva az igényektől, a családok minimális segítséget kapnak az idős, netán beteg hozzátartozó ellátásához. A KSH adatai szerint a 9 millió 769 ezer magyar állampolgár közül 1 millió 823 ezren betöltötték a 65. évüket, egy nemrég közzétett összesítés szerint közülük mégis mindössze 52 ezer kap ellátást valamilyen bentlakásos intézetben. Sőt még kevesebb, mert ebben a körben 8 százalék fiatalabb korban gondozásra szoruló is benne van, miközben a legtöbb bentlakó 80 év fölötti.

Az utóbbi negyedszázadban nagyon lassan, de mégis nőtt a férőhelyek száma, tavaly azonban megfordult a folyamat: 0,9 százalékkal csökkent az ágyszám és 0,7 százalékkal az ellátottak létszáma is. 1995-ben 31 200 férőhelyen, az ezredfordulón 38 611 ágyon, majd 2010-ben 51 ezer helyen és 2019-ben 54 ezer férőhelyen látták el a segítségre szoruló idős embereket, tehát nem teljes mindenütt a kihasználtság, de az ország kilenc járásában egyáltalán nincs idősotthon, Szabolcsban pedig száz százaléknál magasabb az intézmények kihasználtsága, ahogy a fővárosban és Pest megyében is hatalmas a zsúfoltság. 

Jellemző a kormány adatszolgáltatási gyakorlatára, hogy július második felében a tavaly decemberi szociális várólista adatokat lehet csak elérni, idén még nem tettek közzé friss igényeket a szocialisportal.hu oldalon, pedig a kórházakból hazaküldött idős emberek közül biztosan sokaknak szükségük lett volna ellátásra az utóbbi hónapokban. A 2019. decemberi adat is riasztó, hiszen 35 700 név szerepelt az idősotthonokba jelentkezők listáján...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.