2020. július 24., péntek

MAGYARORSZÁGON CSAK AZ ELIT GYEREKEI TANULHATNAK TOVÁBB

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.07.24.


Megjelentek a felvételi ponthatárok, a diákokat sms útján értesítették az elért eredményükről. Az idei felvételin is maximálisan 500 pontot lehetett elérni. Ezúttal is a fővárosi egyetemek voltak a legnépszerűbbek, a bejutáshoz szükséges pontszám a Corvinus Egyetemre 430 pont, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre 400 pont, az ELTE jogászképzésére pedig 458 volt a ponthatár. Az orvosi egyetemek közül a bejutáshoz a Semmelweis-re 425, a debrecenire 399, a pécsire 402, a szegedire 402 pontot kellett elérni. Vagyis az idei tanévre szinte mindenhol kevesebb pontszámra volt szükség, aminek az oka, hogy egyre kevesebben tanulnak tovább.

Az államilag finanszírozott helyekre is kevesebb diákot vesznek fel az idén. Az elmúlt öt évben közpénzből az idén tanulhat a legkevesebb hallgató – nyilatkozta portálunknak Polónyi István oktatáskutató. A szakember szerint, ez nem teljesen azt jelenti, hogy a fizetős helyekre vezényelték át a tanulókat, hiszen oda is kevesebben jelentkeztek.

Mindez annak a következménye, hogy az idén jó tízezer diákkal kevesebb jelentkezett a felsőoktatásba, ami már a jelentkezési lapok leadása után is egyértelmű volt. Ennek csak annyi előnye van, hogy növekedett a bejutás esélye. Ezt tükrözi, hogy idén már kevesebb ponttal is be lehetett jutni bizonyos karokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.