2020. július 4., szombat

MILLIÁRDOK MENTEK FOCIRA A GAZDASÁGVÉDELMI ALAPBÓL, ÉS VÉGRE PÉCSEN IS LESZ STADION

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.07.03.


Mfor.hu: Újabb pénzszórás: ezúttal 191 milliárdot költöttek el a Gazdaságvédelmi Alapból

Ismét jelentősebb összeget szabadított fel a kormány a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére és a gazdaság talpra állítására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból. Most 6,6 milliárdot kap a Budapesti Bozsik Stadion projektje, 2,6 milliárdot a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum beruházása, közel 1 milliárdot pedig a Nemzeti Sportközpontok.

444.hu: Orbán írásba adta, hogy Pécs is megkapja a maga stadionját

Hargitai János Baranya megyei kormánypárti képviselő már májusban büszkén újságolta, hogy a Parlamentben lobbizni kezdett Orbán Viktornál egy új pécsi stadionért. Pécs focicsapata egyébként csak most jutott fel hosszú vegetálás után a harmadosztályból a másodosztályba. Hargitai elmondása szerint korábban abban maradtak Orbán Viktorral, hogy ha meglesz az NB II, akkor beszélhetnek új stadionról. Most meglett, ezért Orbán rábólintott a tervekre.

Index: Magánbányákra vetette ki hálóját az állam a veszélyhelyzet alatt

A külföldi kivásárlások akadályozásával indokolja a kormány, hogy az egyik veszélyhelyzeti rendeletében lehetővé tette, majd pedig sebtiben be is jegyeztette az állami elővásárlási jogot olyan magánkézben lévő ingatlanokra és bányaterületekre, amelyek építőipari nyers- és alapanyag lelőhelyek lehetnek. Azt nem tudni, hogy konkrétan mennyi ilyen hazai ásványianyag-lelőhelyet érintett az intézkedés.

G7: Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Ha sportról és autóiparról van szó, semmi sem drága a kormánynak, a Hajdúnánásra tervezett új gyorsaságimotoros-világbajnoki (MotoGP) pálya esetében pedig a két terület találkozik. A lap hiába kérdezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy készült-e költség-haszon vizsgálat vagy megvalósíthatósági tanulmány a hajdúnánási pályával kapcsolatban, válaszaikban erre nem tértek ki. Egyelőre úgy tűnik, hogy kormányzati részről meg sem próbálják bebizonyítani a 65 milliárd forintos projekt közvetett, mindenféle gazdasági és társadalmi hatást figyelembe vevő megtérülését.

Népszava: Gátépítés, tömeges fakivágás – íme egy titokzatos kormányzati terv

Drasztikus beavatkozásra készült a kormány Budapest egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten: olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól. A szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. Legrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.