2020. augusztus 20., csütörtök

A 168 ÓRA AUGUSZTUS 19-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.08.19.



Augusztus 20-a már majdnem három évtizede a hivatalos állami ünnep. Sokféle jelentése volt eddig is, de a Trianon-emlékmű avatásával egy újabb járult hozzá. Ez és a járvány fenyegetése pedig még hangsúlyosabbá teszi, hogy hivatalosan régóta alig tudnak vele mit kezdeni.

Az id
ő szorításában

Ádáz küzdelem folyik az ellenzéki önkormányzatok mozgásterének szűkítése érdekében, és ennek minden önkormányzat érzi a hatását. Így értékelte a kormánypolitikát Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki már harminc éve irányítja a Magyar Önkormányzatok Szövetségét. Van azonban olyan, aki ennél még sötétebben látja a fejleményeket. A hatalom a jelek szerint arra törekszik, hogy ellehetetlenítse az önkormányzatokat – vélte Pitti Zoltán gazdasági szakértő. Lengyel László politológus hibának tartja, hogy az októberben megválasztott ellenzéki városvezetők „szabad elvonulást” adtak elődeiknek, mielőtt kiderült volna, hogy sok helyen miért lett üres a kassza. De van még más baj is. Az ellenzéki pártok között többfelé konfliktusok alakultak ki, mert megérezték a pillanatot, hogy most koncokat lehet szerezni. Az egyik legjobb példa erre Göd, ahol egyelőre nincs remény a békülésre. A következő oldalakon megpróbáljuk kibogozni a legfrissebb fejleményeket. Összeállításunkból egy biztosan kiderül: a helyzet jelenleg nagyon bonyolult.

Az államosított autonómia
A hatalom a jelek szerint arra törekszik, hogy ellehetetlenítse az önkormányzatokat. Így nyilatkozott lapunknak Pitti Zoltán közgazdász. A volt APEH-elnök, a Corvinus Egyetem tudományos kutatója kifejtette: folytatódik az önkormányzatok jogosítványainak államosítása, a helyi közösségek jogi önállóságának felszámolása, és ez tükröződik a 2021-es költségvetés számaiban is.

Megérezték a gyengeséget

Az önkormányzati választás után Lengyel László politológus több írásában is kiállt a Szabad Városok Szövetségének létrehozása mellett, az ellenzéki többségű városok összefogásáért. Múlt októberben így írt: „Az ellenzék választási együttműködése sikert hozott. Most egy új együttműködési formával lehet és kell a győztes városoknak választóik jogos igényeit kielégíteniük… Erő és tudás ül szemben Orbán Viktorral, ha a tíz nagyváros és a hozzájuk szabadon csatlakozó többi város érdekeit és értékeit is képviseli a főpolgármester, s mellette ott ül például Szeged és Miskolc, Pécs és Szombathely polgármestere.”

Volt egyszer egy vadkelet

Gödtől még áprilisban elvette az állam a Samsung-gyárat, és most törvényesen működő önkormányzata sincs. Mint ismert: az LMP-s és DK-s alpolgármesterek, valamint a momentumos polgármester között odáig fajult el a vita, hogy a megválasztott városvezetőt augusztus eleje óta már másodszor is felfüggesztették. Göd bevételeinek nagy része elveszett, és most törvényes polgármestere sincs. A kettő között akár összefüggés is lehet.

Gólyatábor újragondolvaMár a ponthatárok kihirdetése előtt is kérdéses volt az egyetemeken, vajon megtarthatják-e az idén a gólyatáborokat. Mára ez kikristályosodott: sok egyetemen döntöttek úgy, hogy a hallgatók egészségének védelme érdekében megpróbálnak más módot találni az új elsőévesek megfelelő módon történő köszöntésére és integrálására az egyetem közösségébe.

Akinek támogatás helyett csak alamizsna jár
Nem csupán a civil szervezetek küzdenek azzal, hogy forrásokhoz juthassanak a működésükhöz, vagyis hogy egyálalán fennmaradhassanak. Ugyanez a gondjuk többek között a tanodáknak is. Pedig nemes a céljuk: esélyt adni a hátrányos helyzetű fiataloknak a felzárkózásra, és segíteni nekik abban, hogy megtalálják saját útjukat az életben. A szervezetek fenntartói különböző módokon boldogulnak, és próbálják hosszú távon biztosítani a szolgáltatásokat.

A szabadság fantomja

Orbán rendszere újra és újra nekirugaszkodik a digitális világ megrendszabályozásának. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint súlyosan aggályos, hogy a felfüggesztett Facebook-tartalmak és -profilok esetében a felhasználónak személyes okmányokkal kell azonosságát igazolnia, ami „a hazai adatvédelmi szabályzat elveivel és a hatóság gyakorlatával egyaránt ellentétes”.

Elszabadult bika

Ismét fokozódik az utcai kábítószerhelyzet: már tizenegy ember haláláért felelős az a „bika” nevű drog, amely nemrég bukkant fel a szerhasználók között. A főváros utcáin pedig váratlan helyeken tűnnek fel a drogosok, akik legújabban már a Parlamenttől pár sarokra fetrengenek öntudatlan állapotban. Sikerül megakadályozni, hogy elszabaduljon a pokol?

Nem bánta meg, hogy őszinte volt

2013 végén áttétes méhnyakrákot állapítottak meg nála – addig félrediagnosztizálták, félrekezelték. Rengeteg minden történt vele 2020 márciusáig, amikor a sokadik PET CT-je is negatív lett: kemoterápiát kapott, sugárkezelést, megműtötték, de a daganat visszanőtt: volt, hogy az orvosa csak 1 százalék esélyt adott a túlélésre, azaz semmit. Meggyógyult. Szentesi Éva most könyvet ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.