2020. augusztus 29., szombat

A BÁNTALMAZOTT BŰNHŐDIK, PEDIG Ő NEM TETT SEMMI ROSSZAT – EZ AZ INTÉZMÉNYI ÁRULÁS

MÉRCE
Szerzők: BOGATIN BENCE, KOVÁCS BLANKA
2020.08.28.


A magyar áldozatvédelem rendszerszintű hiányosságairól tartott szerdán délelőtt online kerekasztalbeszélgetést a Nőkért Egyesület, ahol bántalmazott nők és szakemberek vitatták meg, hogyan lehetne hasznosítani a hazai párkapcsolati erőszak eseteinek tanulságait a jogalkalmazásban. Továbbá azt, hogy milyen változtatásokat kellene eszközölni a magyar jogrendszerben ahhoz, hogy az valóban az áldozatsegítést, és ne a sértettek vegzálását mozdítsa elő.

A beszélgetés időpontja nem véletlenül esett szerda délelőttre: eredetileg ekkor zajlott volna ugyanis az a tüntetés a miskolci bíróság előtt, amely Orosz Bernadett rágalmazási perének tárgyalására szerveződött, ám – mint arról a Mércén beszámoltunk – a felperes kérésére a tárgyalást végül elnapolták.

A 2019-ben brutálisan megvert nő helyzete önmagában sokat elárul a hazai áldozatvédelem állapotáról: a szerdai tárgyaláson ugyanis nem sértettként, hanem alperesként kellett volna megjelennie, mivel az őt bántalmazó férfi ötmillió forintra perelte amiatt, hogy Orosz a megverése utáni napokban képeket töltött fel róla, és nevét is nyilvánossá tette.

Orosz Bernadett már csak ezért sem hiányozhatott a Nőkért Egyesület online eseményéről, amelyen rajta kívül Czifranics Valéria és Seres Barbara, korábban ugyancsak erőszak áldozatai, valamint dr. Spronz Júlia, a PATENT egyesület szakjogásza, Béres-Deák Rita, a bécsi Schau nicht weg! / Ne nézz félre! nőjogi szervezet aktivistája és Toldi Miklós korábbi rendőr, a bejegyzés alatt álló BÉKE Központ Egyesület (Bántalmazottak Érdekképviseleti Egyesülete) alapító tagja vett részt. A moderátor Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.