2020. augusztus 25., kedd

A LIBRI INDOKA SZERINT MAGÁT KELLENE FELFÜGGESZTENIE, NEM A FESZ LESZ CÍMŰ KÖNYV ÁRUSÍTÁSÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.08.24.


A Libri Könyvkereskedelmi Kft. nyilvános állásfoglalást adott ki Bartus László Fesz lesz című könyvének árusításával kapcsolatban. A Libri augusztus 18-án tájékoztatta a kiadót, hogy “a GDPR törvénnyel való összeférhetetlensége” miatt levette a könyvet az elérhető címek sorából. Azzal, hogy a Libri Kft. megszüntette a könyv árusítását, maga állapította meg az adatvédelmi összeférhetetlenséget, és azonnali hatállyal és egyoldalúan felmondta a könyv kiadójával kötött szerződést. A (Ptk.) 6:278. § (3) bekezdés szerint erre nem volt joga, mert azt csak a megbízó szerződéssszegése esetén tehette volna meg.

Bartus László és a könyv kiadója ügyvédi felszólítást küldött a Libri Kft.-nek, hogy a törvénytelen állapotot szüntesse meg, a könyvet állítsa vissza a kínálatába. Ellenkező esetben a kiadó bepereli a Libri Kft.-t, hogy az okozott erkölcsi és anyagi kárt térítse meg. A “GDPR” (európai adatvédelmi) törvénnyel kapcsolatos jogsértést vagy összeférhetetlenséget sem az adatvédelmi hatóság, sem bíróság nem állapított meg. A Libri Kft. pedig bármiféle jogsérelmet a bíróság ítélete nélkül nem állapíthat meg. A könyv tartalmáért a kiadó felelős, nem a könyvterjesztő. A szerződés szerint a könyvterjesztőt semmiféle kár nem fenyegeti, mert a kiadó azt a szerződésben magára vállalja.


Adatvédelmi kifogást Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, a két lánya, a fia, valamint a sofőrje és az egyik fegyveres testőre képviseletében a Hit Gyülekezete ügyvédje terjesztett elő. A Libri bírósági ítélet nélkül elfogadta az adatvédelmi kifogásokat, amelyeket a könyv kiadója elutasított. A Libri a kiadóval nem egyeztetett, a jogi aggályáról a kiadót nem is értesítette, nem hallgatta meg. Önhatalmúlag hozott egy jogi döntést és a könyv árusításának statáriális befejezésével egyoldalúan felmondta a szerződést. A most kiadott nyilatkozata pedig megkérdőjelezi ehhez való jogát.
A Libri Kft. ügyvédi felszólítást követően kiadott nyilatkozata már nem tartalmazza azt az indokot, amivel a könyv árusítását befejezték. A nyilatkozat már nem mondja, hogy Bartus László Fesz lesz című könyve jogsértő lenne. A nyilatkozat szerint a probléma az, hogy a Libri nem tudja eldönteni két alapvető emberi jog (a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyes adatok védelméhez fűződő jog) közül melyik élvez elsőbbséget. Ebben őket sem a magyar, sem az európai adatvédelmi gyakorlat nem igazítja el, nem ad a Libri Kft.-nek “biztos támaszt”. Éppen ezért ennek eldöntését bíróságra kellett volna bízni. Ennek ellenére ők ezt eldöntötték, amikor az ellenérdekelt fél adatvédelmi kifogásának helyt adtak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.