2020. augusztus 7., péntek

A MAGYAR VÁLSÁG VALAMI EGÉSZEN MÁS, VAGY MÉGSEM? – PILLANATFELVÉTEL A KSH-ADATOK ALAPJÁN

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.08.07.



„Kutya nehéz úgy hazudni, hogy az ember nem ösmeri az igazságot.” – Ezt, az Eszterházy Pétertől (Harmónia Celestis) vett idézetet választotta Mellár Tamás közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke ahhoz a „pillanatfelvételhez”, amely a Hírklikkel folytatott korábbi beszélgetés továbbgondolásaként született meg. Mellár alábbi cikkének végkövetkeztetése, hogy a közzétett makroadatokból nem derül ki, mi is történik velünk 2020-ban: gazdasági válság van a második negyedévében, vagy tovább folytatódik a konjunktúra? Avagy a közismert vicc poénjával szólva: operálunk, vagy boncolunk. S ennek eldöntése már csak azért is rendkívül fontos volna, mert a kialakult helyzetet jellemző számokhoz kellene szabni a gazdaságpolitikai intézkedéscsomagot és nem fordítva: a tervbe vett intézkedéscsomaghoz a makro-számokat.

Most, 2020 augusztus elején, még igen kevés adat áll rendelkezésre ahhoz, hogy képet alkossunk a tavasszal elindult gazdasági válságról, amelyet a vírus-járvány idézett elő. Éppen ezért, nem is törekszem semmilyen összkép megalkotására, pusztán megpróbálok értelmezni néhány friss adatot, amelyek az elmúlt hetekben láttak napvilágot a Központi Statisztikai Hivatal közleményeiben.

A GDP növekedési ütemére vonatkozóan, csak az első negyedévről van hivatalos adat, amely szerint, 2,2 százalékos volt a bővülés a megelőző év első negyedévéhez képest. Itt tehát még nem volt érzékelhető a válság. A második negyedévet illetően csak különféle előrejelzésekre hagyatkozhatunk, amelyek azonban igen jelentős, akár öt-tíz százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tartanak. S nem csak az ellenzéki szakértők ilyen pesszimisták, hanem a Pénzügyminisztérium is, hiszen néhány nappal ezelőtt közölte Varga Mihály miniszter úr a sajtóval, hogy ők éves szinten már nem három, hanem öt százalékos visszaeséssel számolnak. Ebből pedig elég nyilvánvalóan következik, hogy igen komoly (öt százaléknál nagyobb) második negyedéves visszaesésre számítanak a gazdaságpolitika irányítói is. Egyébként ezt támasztják alá az ágazati termelési adatok is: májusban az előző év azonos időszakához képest, az ipari termelés 30, az építőipari termelés pedig 20 százalékkal volt alacsonyabb. A békeidőben húzóágazatnak számító járműgyártás termelési értéke pedig májusban a felére zsugorodott...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.