2020. augusztus 11., kedd

AZ ELFOGLALT ÉS KISAJÁTÍTOTT EGYETEMEKRE IS LESZ JELENTKEZŐ, MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA - EZ A FASIZMUS, NEM CSUPÁN AZ, AMIKOR FEGYVERESEK RONTANAK A SZÍNHÁZBA, A SZERKESZTŐSÉGBE, AZ EGYETEMI ELŐADÓTEREMBE, A TUDÓS LABORATÓRIUMÁBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.08.11.


Az Orbán-rendszer arra a bevált tapasztalatra épít, hogy Magyarországon minden felháborodás és tiltakozás három napig tart. Majd megjelennek azok, akik találnak mentséget, akik meglátják a szabadság felszámolásában a “jót” is, akik szerint nem kell olyan radikálisan gondolkodni, s akik szerint nem is történt olyan tragédia. Akik továbbra is úgy gondolkodnak, hogy például a Színház- és Filmművészeti Egyetemet megszállták, elfoglalták, kisajátították, s a belső lényegétől megfosztották, azok egyre inkább magukra maradnak. Elszigetelődnek és szélsőséges magatartású, összeférhetetlen emberként bélyegzik meg őket. Akik behódolnak, megkapják a jutalmukat, a lehetőséget, és az élet megy tovább.

Mert az élet nem állt meg a Népszabadság kivégzésénél sem, az MTA szétverésénél sem, a CEU elüldözésénél sem, ahogy az Index kivégzésénél sem fog, mert mindenre van ember, és az ellenállók mindig magukra maradnak, akiket a többiek elárulnak, magukra hagynak. A szolidaritásra senki nem számíthat. Aki “hősködik”, soha nem győzhet, mert nem lesz elég követője, s azt a tanulságot hagyja maga mögött, hogy csak magának árt, semmit nem érdemes. Kevesen vannak, akiknek ez nem számít, akiknek döntéseit és cselekedeteit nem a győzelem és a siker igazolja, hanem saját elveik, az örök emberi értékek és a jó lelkiismeret.

Azt gondolhatná az ember, hogy művészként (és színészként főleg) bukni egy nemes ügy vagy cél érdekében katarzis, hiszen színpadi és filmes szerepeikben a pozitív hősre legtöbbször ez vár. S a bukás is belső lelki megtisztulást szerez annak, aki ezt vállalja, s még annak is, aki ezt nézi, s a szereppel azonosul. Azt hinné az ember, színészek, rendezők között nem lesz, aki önként jelentkezik az élet színpadán a rossz és a negatív hős szerepére, de nem így van. Mindig van elég jelentkező Mephisto szerepére, szinte túljelentkezés van.

De a legfájdalmasabb az, hogy aki színész akar lenni, az ezután is jelentkezik majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahogy van elég jelentkező a rendszer közszolgáit képző Nemzeti Közszolgálati Egyetemre is, ahol Kövér László olyanokat mondott, hogy “a fékek és egyensúlyok rendszere hülyeség”. S akit felvesznek, boldog lesz, és odaadóan tanulja azt, amit majd tanítanak, s nagy tisztelettel hallgatja azokat, akik majd ott tanítanak, és észrevétlenül lesz a nemzeti agymosás áldozata. Lesz belőle észrevétlenül nemzeti érzelmű ideáltipikus színész. Nem mindenki, de közülük sokan elhiszik majd, hogy a kultúra érdeke volt, hogy megtisztították az egyetemet a libernyákoktól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.