2020. augusztus 27., csütörtök

AZ OLTÁS KÉRDÉSE NEM SZABADSÁGJOG

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA PÉTER
2020.08.27.


A tévhiteket, álhíreket és a tudomány szerepét vizsgálták a résztvevők a Political Capital Facebook-oldalán tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Bár tavasszal több elismert külföldi lap is pedzegette, hogy a koronavírus elhozhatja az oltásellenesség végét, a Reuters és az Ipsos május végén közzétett közös felméréséből kiderült, hogy az amerikaiak negyede nem szívesen oltatná be magát. Nem mindenhol ennyire rossz a helyzet, a kanadaiak 72 százaléka például kifejezetten támogatná a kötelező védőoltást. A magyarok 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatna magának – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból. 

A járvány és a vírus körüli bizonytalanságok közvetett következménye a vakcinaellenesség, melyért elsősorban az alternatív hírportálok, kampánycsoportok és (sokszor orvos)influenszerek felelősek. Az általuk közvetített téves információk, következtetések kiváló terepet adnak az összeesküvés-elméleteknek. – Ezek ugyanis akkor terjednek, amikor az emberek olyan fontos, szorongást okozó problémával szembesülnek, amely az életükre komoly hatással van, és az erről szóló információk ambivalensek, ellentmondásosak – mondta Krekó Péter. Az összeesküvés-elméletekkel ezek a gordiuszi csomók könnyen kettévághatók. A másik, hogy jobban szeretjük azokat a megoldásokat, ahol konkrétan felelőssé tehető valaki. Az, hogy például a COVID-19 járvány a véletlen szülötte – mondjuk egy Vuhanban rosszul elkészítetten az asztalra került tobzoskától/denevértől indult –, valóban félelmet, szorongást kelt, tulajdonképpen érthetetlen. Viszont ha jól bejáratott ellenségekre tolhatjuk az egészet, úgy tűnhet, felfoghatóvá válik a megemészthetetlen jelenség. Nem esik jól a tudatunknak, hogy ilyen kontrollálhatatlanul bármikor megeshet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.