2020. augusztus 24., hétfő

DER SPIEGEL: ORBÁN MEGINT HADAT ÜZENT A NYUGATNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.08.24.


Orbán revizionista politikát hirdetett meg az Összetartozás Emlékhelyénél. A 6:3 a minden. Az Európai Unió kezd szétesni Magyarország és Lengyelország miatt. Nemzetközi lapszemle.

Az egyik legnépszerűbb agytrösztnek, a Külügyi Kapcsolatok Európai Tanácsának legfrissebb podcastjában David Miliband, egykori brit Labour külügyminiszter, jelenleg Amerikában Cape Code-on élő politikus, az International Rescue Committee (Nemzetközi Mentőakció Bizottság) vezetője a koronavírus okán a nemzetközi egészségbiztonság kérdései kapcsán Magyarországról is beszélt. A kiinduló tétele az volt, hogy jelenleg az Európai unió még mindig a legnagyobb soknemzetiségű, a legkiterjedtebb kapcsolatokkal rendelkező szervezet, ami alapvetően az értékek mentén állt össze. S mint ilyennek, jelenleg a legnagyobb esélye van arra, hogy a nemzetközi egészségbiztonság ügyét a leghatékonyabban koordinálja. Együtt akar működni az Egyesült Államokkal épp úgy, mint Kínával a koronavírus-válságból való mielőbbi kilábalás érdekében. Azonban egyre több tanulmány jegyzi - mondta el David Miliband-, hogy a legnagyobb demokratikus és egyben legnagyobb haladó liberális tömb, azaz az EU, kezd szétesni Magyarország és Lengyelország miatt. Ami rontja az Unió perspektíváját. Másrészről azt is megvitatta a három beszélgető partner a műsorban, hogy Trump óriási hibát követett el azzal, hogy kilépett, legalábbis megkezdte e kilépési folyamatot a WHO-ból, az Egészségügyi Világszervezetből, mert ezzel űrt hagyott, nem is kicsit maga után, amit Kína pillanatokon belül be fog tölteni. Ezzel pedig az a folyamat tetőzik majd, amely a világpolitikában és a kereskedelemben való kínai dominancia megteremtésének kedvez.

Új harc, új nagyság, új dicsőség
Egy új és nagyobb Magyarországról álmodozik Orbán Viktor – sommázta a Der Spiegel Orbán Viktor mondandóját az Összetartozás Emlékhelyének átadása alkalmával. Jól ráérzett a kormányfő arra, ezzel a szimbolikus emlékművel ismét mozgósíthatja táborát. Noha az emlékműről az írás megjegyzi, hogy a Parlament neogótikus stílusához korántsem illeszkednek a monolit fekete tömbök. A beszédből a német lap kiemelte a Trianont követő 100 év magány végét, és a kijelölt új irányt, az új harcot, az új nagyságot és új dicsőséget. A kormányfő szerint Magyarország a Kárpát-medence legerősebb gazdasága, és legnépesebb országa. De a harcnak addig persze nincs vége, amíg Orbán Viktor azt meg nem nyeri. A cikk úgy értelmezte, hogy Orbán megint hadat üzent a Nyugatnak, istentelensége, szivárvány lobogói, a migránsai és a nyílt társadalmai miatt. Tipikus orbáni beszédet hallottunk. De úgyis értelmezhetnénk, mintha szomszédainkat sértette volna vérig, a nekik küldött üzenetben gyakorlatilag a magyar revizionista politikát hirdette meg. Az összetartozás és a trianoni gyász kultúrája az orbáni rezsim ideológiájának kulcselemei, amelyek táborát ismét fellelkesíti és így óriási politikai hasznot is hajt belőle. 

Orbán a 6:3-at áhítja vissza

Orbán fociőrületéről ír az ír the42 portál annak kapcsán, hogy augusztus 27-én az ír Bohemian FC lesz a MOL Fehérvár FC ellenfele. Miután kormányfő lett, Orbán első külföldi útja a franciákhoz vezetett 1998-bn, mivel ott volt a Foci Világkupa. Egy évre rá, amikor Bill Clinton hívta a jugoszláv háború okán, épp edzés kellős közepén érte utol a magyar kormányfőt. A szerző megállapítja, a focin keresztül vezet az út Orbánhoz. Azaz, aki jóban akar vele lenni, az a foci felől közelítheti meg a legegyszerűbben. A VIP páholyban találkozik a politikai és pénzügyi elit is Orbánnal, ott dőlnek el a nagy pénzügyi beruházások, nem a hivatalban. David Goldblatt könyvében azt írja róla, Orbán nacionalista kelléktárának egyik legbiztosabb darabja a foci. A 6:3-at áhítja vissza minden egyes, a focit érintő beruházásával. Az aranykor lázában ég mind a mai napig. A tao ügyét is körbejárva megjegyzi, több száz millió jut a focicsapatoknak közpénzből, több mint a szegénység felszámolására, hisz az ország harmada a létminimumon él.
Piszkos pénzek, piszkos politikusok

Orbán Viktor hatalmának kiépítését és virágzását követi nyomon Peter Geoghegan, aki most jelentette meg legújabb könyvét A demokrácia kiárusítása: Piszkos pénzek és piszkos politikusok címmel. A könyvből a Nyílt Társadalom Alapítvány közöl részleteket. Többek között az amerikai közvéleménykutató, Arthur Finkelstein és Orbán Viktor együttműködéséről. Előbbi olyannyira komolyan vette magyar kampánytanácsadói megbízatását, hogy Budapestre tette át székhelyét. Neki köszönhető Orbán első választási győzelme, amikor is rájött, hogy ellenségeket kell keresni, amivel a nép azonosulni tud. Így lett az első ellenség a bürokraták köre, azaz a megkövesült politikai elit és a külföldi tőke. Nem mellesleg Finkelstein Paul Manfortot is foglalkoztatta, aki később Trump kampánycsapatába került, onnan pedig a börtönbe, hét és fél évre ítélték el. Igaz, most házi őrizetbe került a koronavírus-veszély miatt. Azonban újabb pert akarnak pénzmosás címén a nyakába varrni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.