2020. augusztus 17., hétfő

EGYKÉK EZERMILLIÁRDOKÉRT – KÉSÉSBEN A DRÁGÁN VETT BABYBOOM

NÉPSZAVA
Szerzők: M. László Ferenc, Kósa András, Papp Zsolt
2020.08.17.


Ezermilliárdokat költ a kormány a születésszám növelésére, de évekig késett a fordulat. Idén elindult valami, ám távolról sem biztos, hogy kitartó trendről beszélhetünk.

A kisbabáknak kedvük támad megszületni” – jelentette ki büszkén Orbán Viktor 2013 februárjában, amikor az előző év kormányzati tevékenységét értékelte. Ám az akkori miniszterelnöki jövendölés nem jött be: 2013-ban 1600-zal esett születésszám, és a következő hat évben sem sikerült elrugaszkodni, elérni az elmúlt 20 év csúcsát, a 99,8 ezres számot. 

Az Orbán-kabinetnek nemcsak azért volt kínos ez, mert a fent említett magas születésszám 2006-ra, a Gyurcsány-kormány időszakára esett, hanem azért is, mert az elmúlt 10 évben a NER legfőbb célkitűzése a magyarság fogyásának megállítása volt. Tény, hogy Orbánék nem sajnálják a pénzt, évről évre emelik a családok támogatását. Járvány ide, gazdasági válság oda, ezen 2020-2021-ben sem változtatnak: számításaink szerint jövőre 31 milliárddal költenek többet, mint idén. A miniszterelnök 2013-as bejelentésekor már túl voltak többek között a családi adókedvezmény bevezetésén és a gyes reformján. Aztán – látva, hogy ez nem elég – minden évben bővítették a családtámogatási programot, 2015-2016-ban pedig úgy vélték, megtalálták a csodamegoldást. Éppen öt évvel ezelőtt nevezték át a szocpolt családi otthonteremtési kedvezményre (csok), majd kihirdették: aki három gyermeket vállal maximum tíz éves határidővel, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 milliós kedvezményes hitelt kaphat. Ez szíven találta a magyarokat – főleg, hogy azóta is bővítik a kedvezményezettek körét, növelik az összeget –, akik a nyugati modelltől eltérően nem szeretnek bérleményben lakni, saját tulajdonú lakásra vágynak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunkkal azt közölte: öt év alatt 145 ezer család élt a csok lehetőségével. Idén júniusig mintegy 17 ezer szerződést kötöttek, az elmúlt években pedig 25 és 30 ezer között mozgott a szerződéskötések száma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.