2020. augusztus 29., szombat

ELON MUSK PÉNTEK ÉJJEL MALACOKON MUTATTA BE EDDIGI LEGVADABB ÖTLETÉT, A NEURALINKET

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.08.29.


Önvezető elektromos autók ide, Marsra küldött űrhajósok oda, a SpaceX-ről és a Tesláról ismert Elon Musk legizgalmasabb és legőrültebb projektje egyértelműen a 2016-ban alapított Neuralink, amelynek elsődleges célja egy agy-számítógép interfész létrehozása, amely segítségével lehetővé válik ma még gyógyíthatatlan betegségek kezelése, az emlékek korlátlan tárolása, de még a gondolatolvasás is, sőt, Musk a mesterséges intelligenciával való szimbiózis elérését is emlegette már. De ne szaladjunk ennyire előre.

Már az sokat elmond a neurotechnológiai cégről, hogy a múlt héten a világ negyedik leggazdagabb emberévé előlépett Muskot két sci-fi inspirálta a megalapítására: a Mátrix, valamint Iain M. Banks Kultúra-regénysorozata. És amint az az interfész frissített változatának magyar idő szerint szombat éjfél után tartott bemutatóján kiderült, már a Black Mirror-hasonlattól sem riad vissza: „Végülis a Black Mirror elég jól előre tud jósolni különböző dolgokat.”

Amikor Musk legutóbb a nyilvánosság elé állt a Neuralink színeiben, még egész máshogy nézett ki az eszköz. Az agyi aktivitást rögzítő, az idegsejtekhez és a szinapszisokhoz csatlakoztatott elektródákkal ellátott ultravékony szálak akkor még egy fül mögé helyezett külső készülékből vezettek a koponyán belülre, de azóta új dizájnt kapott az interfész: az érme nagyságú új eszköz most már a koponyából kivájt azonos méretű csontdarab helyére kerül, így észrevétlenül illeszkedik a fej formájához...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.