2020. augusztus 5., szerda

EZEN MÁR AZ MNB SEM TUDOTT TÖBBET RONTANI - A KAMATOKNAK NINCS HOVA CSÖKKENNIÜK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.05.


Nem rontotta tovább a banki betéti kamatokat az MNB kétszeri alapkamat csökkentése, azok ugyanis már eddig is olyan alacsonyak voltak, hogy nincs már hova mérsékelni. Negatív pedig a törvény szerint nem lehet, legalábbis a magánszemélyek esetében. Továbbra is az állampapír fizeti a legtöbbet a pénzünkre.

A folyószámlán tartott túl magas betét miatt 700 ezer forint negatív kamatot vont le az egyik nagybank a nála folyószámlát vezető cégtől, ahol olvasónk pénzügyi vezető. Olvasónk felháborodása azért is volt nagy, mert a bank menet közben változtatott az összegen, ami felett negatív kamatot számol, erről pedig „elfelejtette” értesíteni ügyfelét.

Szerencsére a magánszemélyekkel ez nem fordulhat elő, de csak azért nem, mert a Polgári törvénykönyv (Ptk.) nem engedi, sőt a kamat nem csökkenhet 0,01 százalék alá. Ezzel el is érkeztünk a már évek óta alkalmazott minimum kamatszinthez, amit a bankok fizetnek a lekötött betétekre. Innen pedig már nincs hova hátrálni, hiába csökkentette a jegybank júniusban és júliusban is 15-15 bázisponttal 0,6 százalékra az alapkamatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.