2020. augusztus 20., csütörtök

KARÁCSONY: AZ EZERÉVES MAGYAR ÁLLAM NEM ÉPÜLHET FENNHÉJÁZÓ URALKODÁSRA

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.08.20.


„Sokféle elnevezése volt a múltban a mai ünnepnek, augusztus 20-ának. Én ezt az újkeletűt szeretem a legjobban: Magyarország születésnapja” - kezdi csütörtöki Facebook-posztját Karácsony Gergely főpolgármester. Azt írja, keserédes ez a születésnap, mert a járvány miatt tele vagyunk nehézségekkel, fájdalmakkal és szorongásokkal. „A járvány és a gazdasági válság megváltoztatta szokásainkat, örökérvényűnek hitt normákat írt felül, dogmákat döntött romba.”

Szerinte ez a változás kényszerét hozta el Magyarországon és a világban is. „Új társadalmi-gazdasági viszonyrendszert kell alkotnunk, amelyben számba vesszük a járványveszély által előhívott társadalmi reakciókat, és azokat a válságtüneteket is, amelyek már a koronavírus előtt itt dörömböltek az ajtónkon.”

Karácsony azt írja, a járvány magyarországi tapasztalatai egy irányba mutatnak:

„Fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség. Magyarország idei születésnapját úgy kell megélje, hogy az újjászületésére készül.”Szerinte ehhez a közösségek megerősítésén keresztül vezet az út, amit kirekesztés és megbélyegzés helyett csak elfogadásra és türelemre lehet építeni. „Az ezeréves magyar állam is közösség, ami nem épülhet fennhéjázó uralkodásra, csakis a szolidaritásra és a partnerségre. A közösséget nem a bezárkózás, hanem az együttműködés, az összefogás erősíti.”
„Én úgy látom, társadalmi immunrendszerünk erősítésében egyre fontosabb szerep hárul a helyi közösségekre” - írja Karácsony, aki ezután Sólyom László volt köztársasági elnököt idézte arról, hogy a helyi közösségeknek alapvető alkotmányos joguk van a saját ügyeiket intézni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.