2020. augusztus 29., szombat

KÖKÉNY MIHÁLY: ORBÁNT NEM A JÁRVÁNY, HATALMI SZEMPONTOK MOZGATJÁK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.29.


„Az elmúlt hónapokban látványosan bebizonyosodott, mennyire erőtlen az emberi erőforrás miniszterének pozíciója, az egészségügyi államtitkár pedig láthatatlanná vált. Az operatív törzset vezető belügyminiszternek jelentenek a tisztázatlan feladatkörű kórházparancsnokok, az orvosképzés az innovációs minisztérium felügyelete alatt van, reformterveket a pénzügyminisztérium és a nemzeti bank készíti és a külügyminisztérium szerzi be az egészségügyi gépeket. Ebben a kaotikus rendszerben nem a szakértelem, hanem a kritikátlan lojalitás az alkalmazás feltétele. Igazi labirintus, Ariadné fonala nélkül” – így nyilatkozott a Hírklikknek Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter, WHO konzultáns. Azt is elmondta, hogy a kormány mostani döntése pofon az európai közösségnek.

Szeptember 1-jén drákói szigorítások lépnek hatályba a koronavírus feltartóztatására. A nagyon várt kormányülés két napot csúszott, mert több kormánytag karanténba kényszerült a fertőzés veszélye miatt. Ön ezeket az intézkedéseket várta?

– Szomorú, hogy a sokkal fertőzöttebb Ukrajna mintájára, a kormány kizárólag a határok lezárásában lát megoldást, s úgy tűnik, hogy nincs szándéka az Európai Unióval egyeztetni a határátlépés szabályairól, a más tagállamban végzett negatív tesztek elfogadásáról. Ez szerintem pofon a közösségnek, amelyhez tartozunk. Az is felháborító, hogy a sporteseményekre látogatókra majd külön szabályok vonatkoznak, ott majd elfogadják a külföldi vizsgálatok eredményét. A határrendészeti szigorítás nem csodaszer, a vírust nem lehet lefülelni Hegyeshalomnál. Többet számítana az itthoni óvatosság. Az önfeledt lazításnak, a féktelen, „csak egy nap a világ” típusú buliknak nincs itt az idejük. S látjuk, hogy a kormány tagjai és tisztségviselői sem gyakorolják mértékletesség Aquinói Szent Tamás tanaiban részletezett erényét. Ez romboló hatású. Egyébként Magyarország eddig aránylag megúszta, bár augusztus 20-a óta aggasztóan nőni kezdett a pozitív esetek száma, főleg a 40 év alattiak körében. Az új fertőzések száma itthon négy és félhavi csúcsra került. Azt azonban érdemes tudni, hogy valamilyen ok miatt, az elmúlt napokban a korábbinál jóval több tesztelést végeztek: a nagyobb számú vizsgálat nyilván több fertőzést derített fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.