2020. augusztus 21., péntek

LEGFRISSEBB NARANCS - LAPAJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MaNcs
2020.08.20.


Soros 90 - Interjú
„A jövő foglalkoztat”
Soros György

Kilencvenedik születésnapja alkalmából kerestük meg a magyar származású üzletembert, filantrópot, hogy alapítványainak helyzetéről, a CEU elüldözéséről, az Európai Unióról és Magyarországról alkotott véleményéről érdeklődjünk. Írásban, magyarul válaszolt kérdéseinkre.

VÉLEMÉNY

Lannert Judit
Levetni az egyenruhá
t
Iskola járvány idején és után

A szeptember közeledtével egyre inkább élesedik a kérdés világszerte: vajon hogyan indul vagy folytatódik az oktatás? Digitálisan, hagyományosan vagy valamilyen köztes formában? Érvek és ellenérvek sorolhatók mindegyik megoldás mellett a gazdaság, az egészségügy, az oktatás és a jóllét szempontjából.

Szécsi Noémi: Nem és nem
Cécile és a vérvesztett férfiak

A kultúrharc sokadik nyarán a napi hírek között tallózva olykor úgy érzem magam, mint Mindszenty bíboros az amerikai követségen: felmértem, hogy pillanatnyilag nem tudok kijutni, így hosszabb tartózkodásra rendezkedem be.

A szerk.
Kis NER-esek

A Mi Hazánk Mozgalmat hivatalosan a Jobbik felpuhulása ellenében hozták létre a 2018-as választások után, de már a „zászlóbontás” után nyilvánvalóvá vált, hogy ugyanazt a nótát fújják, mint a Fidesz, csak bohócruhában.

A szerk.
Ideig-óráig

Az augusztus 9-i, pofátlanul elcsalt belarusz elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések Minszkben és szerte az országban, a legkisebb faluig.

A szerk.
Papszáj

Elhallgatott hát Hodász atya is, legalábbis az Instán meg a YouTube-on.

POLITIKA

Kamala Harris demokrata alelnökjelölt pályaképe
A jövő választása

„Biztonságos választásként” értékelték az elemzők azt, hogy Kamala Harris kaliforniai demokrata szenátort kérte fel Joe Biden az alelnökjelöltségre. Harris első női (és első fekete) alelnökként kétségkívül történelmet írhat, ám lehet, hogy ennél is komolyabbak a szándékai.

Bretter Zoltán
Nyílt, zárt, SorosSoros 90

„Hinni akarunk, hinnünk kell, az emberiségnek hitre van szüksége. Olyan hitre, amely hegyeket mozgat, mert azt az illúziót kelti, hogy a hegyeket el lehet mozdítani. Az illúzió vélhetőleg az élet egyetlen realitása.

Interjú
„Megértették, hogy ők vannak többségben”
Haraszti Miklós a belarusz helyzetről

Belarusz valójában nem Európa utolsó diktatúrája, hanem a Szovjetunió összeomlását követő első – mondja Haraszti Miklós, az ENSZ korábbi Belarusz-ügyi rapportőre, akit a tüntetések okairól és lehetséges hatásairól kérdeztünk.

Milyen ellenzéki együttműködés várható 2022-ben?
A nulladik lépés

Az ellenzéki pártok vezetői megállapodtak, hogy közös jelöltekkel és közös programmal indulnak a 2022-es országgyűlési választásokon. A következő hónapokban számos politikai és technikai kérdést kell még rendezni.

KULTÚRA

tévésmaci
Eresz alatt fecskefészek

Rádió
Magos labda
Tamás Gáspár Miklós és Majka a Klubrádióban

Pestiesen szólva ezt nem láttuk jönni, pedig valószínűleg láthattuk volna, sőt, kellett is volna látnunk. Végül is a Világtalálkozó című műsor erről szól, ahogy az a leírásában is ott áll feketén-fehéren: „A Világtalálkozóban két teljesen eltérő habitusú és értékrendű közismert embert ültet egy asztalhoz (a műsorvezető – K.

mi a kotta?
Cégéres hízelgők
Lemez
Hippikiller: Deleted Pictures

Lemez
Joshua Redman – Brad Mehldau – Christian Mc­Bride – Brian Blade: Round Again
Lemez
Grigory Sokolov: Beethoven, Brahms, Mozart

Lemez
Gép, test, lélek
Gábor Lázár: Source

Az izgalmas hangzásokban és kétségbevonhatatlan tehetségekben egyaránt bővelkedő magyar elektronikus zenei színtérről többen is eljutottak a műfaj legfelsőbb szintjeire, közéjük tartozik Lázár Gábor is, akit egyebek közt a pécsi egyetemen folytatott elektronikus zenei, illetve médiaművészeti tanulmányai inspiráltak.

rés a présen
„Minél rosszabb, annál jobb”
Fodor Tamás színész

ŐSZMŰVÉSZET - Színház
Diabolikus derű
Rejtő–Budapest Bár: A tizennégy karátos autó

„Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester legendáriumából igazi, varázslatos összművészeti élmény” – áll a TRIP és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös bemutatójának netes színlapján a nagyralátó fordulat, amely vészcsengőként hangzik a verzátus színházlátogató számára, s még csak nem is a négyszögletes fogazatú altiszt nevének elgépelése miatt.

ŐSZMŰVÉSZET - Interjú
„A gonosz banalitása”
Perovics Zoltán rendező, díszlettervező

Társulatának, az általa is alapított szegedi Metanoia Artopédiának a története összefonódik az idén 30 éves Thealter színházi fesztiváléval. A színpadon különleges mikrovilágokat teremt, előadásainak témája három évtizede az emberi törékenység és nagyság.

Könyv
Magali Le Huche: Pepe az operában

Kiállítás
Posztszovjet – Szilágyi Lenke fotói 1990–2002

ŐZMŰVÉSZET - Kiállítás
Több tündöklést!
Ragyogj! – Divat és csillogás

Rövid, lényegre törő, ám mégiscsak sejtelmes felszólítás csábít a Kiscelli Múzeum templomterébe: Ragyogj! Egy ilyen felütés után azt várja a látogató, hogy nyűgözzék le.

ŐSZMŰVÉSZET - Kiállítás
Nyuszik, békák, mókusok
Dürer kora – Német rajzok és grafikák a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

A Szépművészeti Múzeum hatalmas grafikai gyűjteményében csak a korai német rajzok mint­egy 9 ezer lapot tesznek ki; a mostani tárlaton főként az 1870-ben megvásárolt Esterházy-gyűjteményből származó grafikák szerepelnek.

ŐSZMŰVÉSZET - Interjú
„Partizánok voltunk”
Szilágyi Lenke fotóművész

Sztálin, Gagarin és Gorbacsov portréi a falon, előttük abház bácsika, mellkasán temérdek kitüntetés. Kutyák szédelegnek a moszkvai utcán, hajó vonul különös társasággal a Volgán. Elkapott pillanatok egy széthullt birodalomból 1990 és 2002 között.

ÉLET + MÓD

A veszélyes NH4NO3
A föld sója
Az ammónium-nitrát az egyik legnagyobb jótétemény az emberiség számára, ugyanakkor az egyik legveszélyesebb anyag is. Jó és rossz felhasználására is találni bőven példát.

A veszélyes NH4NO3
A föld sója

Az ammónium-nitrát az egyik legnagyobb jótétemény az emberiség számára, ugyanakkor az egyik legveszélyesebb anyag is. Jó és rossz felhasználására is találni bőven példát.

chili&vanília
Padlizsánparádé

kertész lesek
Vadvirág Csárda – Bük

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója
A tervezgető

A Budapesti Közlekedési Központ egyik megálmodója és első vezérigazgatója hat évvel ezelőtt távozott a vállalat éléről. Egy ideig úgy tűnt, hogy kevésbé befolyásos pozíciókat szán neki a kormányzat, ám a tavalyi önkormányzati választások után a budapesti fejlesztésekért felelős kormányzati cég vezetője lett.

BLOG

Film
Project Power: A por ereje

Tévésorozat
A Mindentudó

Film
A Greyhound csatahajó

Interjú
„Bírom, ahogy tanácsot adsz”
Danny Trejo színész

A hatvanas éveket főleg börtönben töltötte, a többi közt fegyveres rablásért. Filmkarrierjét egy véletlennek és bokszolómúltjának köszönheti, ma már úgy ismeri mindenki, mint Machete. Telefonon beszélgettünk vele.

ŐSZMŰVÉSZET
„A mozik sem vetítik gyakran”
Szabó Éva Andrea, a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál művészeti vezetője

Rekordszámú nevezés érkezett: 67 nagyjátékfilm, 430 kisjátékfilm és 41 kísérleti film. A 2017 óta megtartott filmfesztivált az éppen 100 éves Belvárosi moziban rendezik meg szeptember 8–12. között. A részletekről a művészeti vezetőt kérdeztük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.