2020. augusztus 6., csütörtök

MAGYAR NARANCS - LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs
2020.08.06.



A Színház- és Filmművészeti Egyetem megszerzése
„Törvényes eszközeink nem nagyon maradtak”

Hivatalos: Vidnyánszky Attila megkapta a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Mihez kezdenek most az érintettek? Milyen jogköre van a kuratóriumnak és mit szólnak az oktatók és a diákok?

Gabriela Rogowska
Bizalom és bizalmatlanság

Így választott elnököt és jövőt Lengyelország

A lengyelországi elnökválasztás növelte a társadalmi megosztottságot. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Andrzej Duda 51,03 százalékkal nyert az ellenzéki Rafał Trzaskowski előtt. Ez a hajszállal több mint 2 százalékpontos különbség ahhoz elég nagy volt, hogy minden kételyt eloszlasson a választás tisztaságát illetően, viszont elég kicsi ahhoz, hogy a másik oldal erkölcsi győztesnek érezze magát.

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Jáfet gyermekei

János Jelenései szerint a végítélet előtt a rabságba vetett Sátán megszabadul és harcba hívja Góg és Magóg népét, akik a föld négy szegletén laknak. Mi lennénk netán Góg és Magóg fiai? Az alábbi (szövevényes) írás annak az új-régi történelemnek a (szövevényes) hátteréről szól, amelyik immár poraiból feltámadott a magyar iskolai oktatásban.

A szerk.
Így tenyésztik a nemzeti burzsoáziát. A németet is

„Orbán Viktor gyerekkori ismerőse és jelenkori gazdasági alteregója a járvány idején sem járhat rosszul” – írtuk április legelején, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-járvány árnyékában bejelentette, hogy március 26-án lezárult a Mátrai Erőmű (ME) adásvétele.

A szerk.
Aki időt nyer

Vidnyánszky Attila, lám, megkapta Orbán Viktortól – bizonyára takaros, nemzetiszín pántlikával átkötött ládikában – a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

POLITIKA

Ezt hozta haza Orbán az EU-s költségvetési tárgyalásokról
Jó ez nekünk?

Pénzügyileg nyert is, meg veszített is Magyarország az Európai Tanács minapi költségvetési alkujával. A jogállamisági mechanizmus nem került le a napirendről, részletei azonban továbbra is homályosak.

Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő letartóztatása
Derült égből

Csupa szív, megnyerő ember, aki a családjáért él, politikai ellenfelei is becsülik – így jellemzik Joób Márton szegedi baloldali önkormányzati képviselőt és háromszoros világbajnok korábbi kenuversenyzőt. A cége azonban évi 200–300 milliós árbevétel mellett alig adózott.

Százmilliárdos beruházással épülhet MotoGP-pálya a Hajdúságban
Akiket a benzingőz megcsapott

Június 20-án sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a már tavaly ősszel kilátásba helyezett kelet-magyarországi MotoGP-pálya építésének végleges helyszíne a tizenhétezres kisváros, Hajdúnánás lesz. Feltárjuk a homályos gigaberuházás hátterét.

Interjú
„Ha hamarabb lépnek”
Kónya István közgazdász, az MTA tudományos főmunkatársa a munkanélküliség alakulásáról

A koronavírus-járvány alatt egyik napról a másikra szűntek meg munkahelyek és kerültek emberek az utcára – de mekkora a baj valójában? A lesújtó adatok hátteréről kérdeztük a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének kutatóját.

KULTÚRA

Képeskönyv
Sally Morgan: Billie Eilish – Tények, titkok, érdekességek

Könyv
Bárður Oskarsson: A lapos nyuszi

Könyv
Ellökés vagy elengedés?
Viola Ardone: Gyerekvonat

Magyarországon az első világháború után, civil szervezésű segélyakció keretében vitték a gyerekvonatok a nélkülöző, éhség gyötörte gyerekeket Nyugatra (elsősorban Hollandiába), hogy befogadó családok feltáplálják őket, míg a hányatott sorsú anyaországban valamelyest rendeződnek a viszonyok, a második világháború után azonban, hiába volt hasonló a gyerekek helyzete, nem támogatták a kapitalista Nyugat segítségnyújtását, sőt a több száz gyerek sorsát befolyásoló program maga is tabutéma lett.

Lemez
Smoke
Fish: Krautfish

Lemez
Jarv Is…: Beyond the Pale

Lemez
Yannick Nézet-Séguin: Mahler

mi a kotta?
A kézmosás fontosságáról

rés a présen
„Szellemileg bonyolultabb”
Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia docense

Interjú
„Inkább a saját karakter”
Varga Balázs fesztiválszervező

Több mint tízéves története során először került címlapokra a Fekete Zaj, nem is kellett hozzá más, csak a bejelentés, hogy a mátrai fesztivált – ellentétben a legtöbbel – az idén is megrendezik. A fesztivál szervezője elmondta, hogyan lehetséges ez trükközés nélkül, de végigvettük a fesztivál történetét is.

Interjú
„Nem az a lényeg, hogy mindent értsenek”
Karádi Gergő énekes, gitáros, dalszerző

Zenekarát, a Sorbonne Sexualt sokan a 30Y-hoz hasonlítják, de örül annak, ha valaki emiatt talál rá a zenéjükre. Új lemezük, a májusban megjelent Amíg álmodik kapcsán beszélgettünk Karádi Gergővel, aki korábban az Üllői Úti Fuckban is megfordult.

tévésmaci
Kecskehiány

Rádió
Nem válogatott
Végső kibeszélés az Indexen

Ezt a beszélgetést hallgatva naivan azt gondolhatnánk, hogy olyan helyen élünk, ahol a nehéz témákról is lehet emberi hangon, értelmesen és közérthetően beszélgetni. A beszélgetés körülményeit ismerve azonban nem sok illúziónk maradhat: Magyarország ebben a pillanatban nem ilyen hely.

Kiállítás
Fokról fokra tűnik el
Vera Molnar: Machine Imaginaire

Ma már magától értetődő, hogy a számítógép és az algoritmusok a művészet eszközévé tehetők, de a 96 éves Vera Molnar az elsők közt ismerte fel az ebben rejlő lehetőséget. A kezdeti értetlenség ellenére idővel az egyik legnagyobb hatású, legjobban értékesíthető magyar művésszé vált, akinek a munkásságát választott hazájában, Franciaországban is nagyra tartják.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Paradicsomi állapotok

kertész lesek
Nokedli – Nagymaros

Kulturális körkép a korlátozások árnyékában
„Ez nem az elmaradt haszon”

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényt tartani 500 főnél nagyobb nézőszám mellett, így az addig reménykedő fesztiválszervezők javának is le kellett mondaniuk az eseményt. De a korlátozások nem csupán a fesztiválipart érintették.

Távolságibusz-járatok a vasút birtokában
Visszakapcsolás

Július 15-től a MÁV lett a Volánbusz Zrt. tulajdonosa, a döntéshozók szerint erre az „egységes közlekedés­szakmai működtetés érdekében” volt szükség. A kormányzati lépés azonban nem példa nélküli, sőt a hazai távolságibusz-közlekedés kezdetén a MÁV volt az a társaság, amely az első igazán komoly buszos vállalatot létrehozta.

2500 éve zajlott a thermopülai csata
Tisztán hősies?

Thermopüla a heroikus és önfeláldozó honszeretet és a dicsőséges vereség legendás antik példája, a csata, ahol Leónidasz és társai megcselekedték, amit megkövetelt a haza. Valóban?

„A cikk társszerzőit is sokkolhatta”
Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus a magyar őstörténeti kutatásokról

Kásler Miklós miniszter nemrég hangzatos bejelentetést tett, miszerint archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi dinasztia a mai Észak-Afganisztán, a néhai Baktria területén alakult ki cirka 4500 évvel ezelőtt.

Interjú
„A körte elvérzik”
Éber Márk Áron szociológus

A magyar társadalom osztályszerkezete megnyúló cseppformára hasonlít. Hogy ez mit takar, A csepp című, új könyvében fejti ki az ELTE oktatója, aki arra is válaszol, mennyiben volt jobboldali minden kormány a rendszerváltás óta, és hol késlekedik az új baloldal.

BLOG

Film
Staten Island királya

Film
Zsaruk

Tévésorozat
Betty

Film
Papa a tükör előtt
Lóth Balázs: Pesti balhé

Az elmúlt évtized egyik lehetetlen küldetése volt a magyar műfaji filmek moziba csempészése. Itt, ahol a vígjátékon kívül szinte minden hazai próbálkozás alacsony nézettségre van ítélve, derekas vállalásnak ígérkezett, ám többé-kevésbé sikerült – még ha a nézők nem is mindig kaptak rá a dologra.

Interjú
„Miről beszélgettünk volna?”
José Garcia színész

A francia mozi spanyol származású, főként komikus szerepeiről ismert csillaga egy balesetben megvakult férjet alakít az Éric Lavaine rendezte Titkok és igazságokban. A filmet megjelenésünk napján mutatják be itthon.

Interjú
„Sokan mondják
Peter Medak filmrendező

1956-ban hagyta el Magyarországot, tanult Hitchcocknál, instruálta Gary Oldmant, jól kijött gengszterekkel, de kikészült Peter Sellerstől. És dolgozott a Drótban és a Breaking Badben is. Skype-on beszélgettünk a brit filmalkotóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.