2020. augusztus 9., vasárnap

„MÉG HA TUDTUK IS, HOGY KÖZTÜNK VANNAK A SZEXUÁLIS ZAKLATÓK, CSAK TŰRTÜK TEHETETLENÜL”

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.08.09.


„A szexuális ragadozók mindenhol ott vannak a tornaklubokban, de tágabb értelemben az érzelmi és a fizikai bántalmazás igazából megszokott volt. Így nyomtak el minket és tettek annyira engedelmessé, hogy még ha tudtuk is, hogy köztünk vannak a szexuális zaklatók, egyetlen szót sem szóltunk, csak tűrtük tehetetlenül” - hangzik el egy amerikai tornász szájából az Athlete A című dokumentumfilmben, ami az Amerikai Torna Szövetségben, 2016-ban kirobbant botrányról szól.

A Netflixen júniusban megjelent dokumentumfilm kapcsán Gyurkó Szilviával, a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi aktivistájával beszélgettünk arról, hogyan alakulhatnak ki az amerikai tornászsporthoz hasonló közegek, ahol évekig követhetnek el bűncselekményeket pedofilok anélkül, hogy bárki is megpróbálna közbeavatkozni, sőt, miután kiderül egy-egy eset, még fedezik is az elkövetőket.

„Nem tudtam, mi történt, de nem tűnt helyesnek”

Az Amerikai Torna Szövetségben 2016-ban robbant ki a zaklatási botrány. A szövetség orvosa, Larry Nassar 500-nál is több tornászlányt molesztált az évek során. A dokumentumfilm az egyik áldozat, Maggie Nichols történetén és az Indianapolis Star című lap által feltárt eseteken keresztül mutatja be, hogy mi történt az USA egyik leghíresebb sportszövetségében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.