2020. augusztus 19., szerda

MENNYIRE FONTOS A FIDESZ-FRAKCIÓNAK SIMONKA GYÖRGY?

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOD TAMÁS
2020.08.18.


A rendszerváltás óta eltelt harminc évben nem vádoltak politikust olyan súlyos bűncselekményekkel, mint most a kormánypárti frakció dél-békési tagját, Simonka Györgyöt, aki 2010 óta néma leventeként „vitézkedik” a parlamentben. Mit tehet ilyen esetben a képviselőcsoport? – fordultunk az elmúlt hónapokban ötször Kocsis Máté frakcióvezetőhöz. Különösen, hogy időközben pártbeli kizárására is javaslat született. Válasza nem meglepő, és nem is mulatságos.

Simonka az 1990 óta legsúlyosabb bűncselekményekkel vádolt magyar politikus. A kormánypárti képviselőt két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével, két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettével és folytatólagosan, felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségével vádolják a januárban megkezdődött büntetőperben.

A bűncselekmény-sorozatban a kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot. Amiért, ha a politikus elismeri a vádban foglaltakat és lemond a védekezés jogáról, akkor 8,5 éves fegyház és 750 milliós vagyonelkobzás vár rá a Központi Nyomozó Főügyészség bírósági előterjesztése alapján. Simonka tagadja a vádakat és a szerinte a vádhatóság koncepciós pert kreált.

Az idén januárban a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött és október közepén folytatódó perben született vádirat végén az ügyészség elkülönítette az európai uniós támogatások ügyében felmerült csalásokat. Egyelőre csak a termelési és értékesítési szövetkezetekkel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálják. Ez viszont azt valószínűsíti, hogy sokéves és elhúzódó büntetőeljárásra számíthat a dél-békési fideszes parlamenti képviselő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.