2020. augusztus 29., szombat

MOMENTUM: BÁR LÁTVÁNYOS A KONFLIKTUS DÉL-BÉKÉSBEN, A FIDESZ MÉGIS BEVÉDTE SIMONKÁT ÉS EMBEREIT

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOD TAMÁS
2020.08.28.


Az elmúlt napokban, hetekben arról szóltak a hírek, hogy a Fideszen belül Dél-Békésben sokan Simonka György, viharsarki országgyűlési képviselő ellen fordultak. A Momentum szerint a csütörtöki orosházi testületi ülés ennek az ellenkezőjét bizonyította.

Rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte még augusztus 10-én Sebők Éva, a Momentum orosházi önkormányzati képviselője arra hivatkozva, hogy súlyos szabálytalanságokat állapított meg egy minisztériumi ellenőrzés egy EU által támogatott közel 500 milliós projektnél. A humán szolgáltatások fejlesztéséről és a társadalmi felzárkóztatásról szóló EFOP-program esetében olyan aggályok merültek fel, hogy a benne részt vevő önkormányzatoknak és civil szervezeteknek a teljes támogatási összeget, azaz félmilliárd forintot (!) vissza kell fizetni.

Bár a pályázati konzorcium vezetője Tótkomlós volt, de fontos szerepet kapott benne az orosházi önkormányzat is. A jogerősen lezárult vizsgálat következményeként a dél-békési iparvárosnak 52 millió forintot kell záros határidőn belül visszafizetnie a központi költségvetésnek. Ha ezt nem tenné meg, akkor inkasszót nyújt be az állam, s így vonja el a több tízmilliós összeget az önkormányzat bankszámlájáról. Ugyanakkor tény, hogy a másodfokon lezárult vizsgálat után jogorvoslati lehetőségként a bírósághoz fordulhatnak a visszafizetésre kötelezett konzorciumi tagok. Ám semmi garancia nincs arra, hogy ott megfordulna az ügy megítélése.

A pályázati konzorciumban szereplő és Simonka György alapította Dél-Békés Katasztrófavédelmi Mentőcsoportnak a jogerős minisztériumi döntés értelmében több mint 260 millió forintot kell visszafizetni.

Fegyelmi eljárás lett volna

A Momentum orosházi önkormányzati képviselője azért látta mindezek fényében szükségesnek a rendkívüli testületi ülés összehívását, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. Emellett fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezte Dávid Zoltán orosházi polgármester, Oravecz Nóra alpolgármester és Elekes Lajos volt alpolgármester ellen. Sebők Éva a Narancs.hu-nak elmondta, hogy: „a fegyelmi eljárás alkalmas lett volna a városvezetők felelősségének megállapítására és az okozott anyagi kár rajtuk történő behajtására.” Aztán minden másképp alakult.

Végül egyéb napirendi pontok miatt rendes képviselő-testületi ülést tartottak Orosházán, ahol a napirendek között szerepelt a Momentum kezdeményezte fegyelmi eljárás kérdése is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.