2020. augusztus 8., szombat

NAVRACSICS TIBOR: A FIDESZ TOLÓDOTT TŐLEM JELENTŐSEN JOBBRA

NÉPSZAVA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2020.08.08.


Navracsics Tibort a sajtószabadságról, a jogállamról, a kormánypárt átalakulásáról kérdeztük és arról, milyen országot akar Orbán Viktor.

„Nincs semmilyen fejlemény, amely arra utalna, hogy a magyar demokrácia bármilyen szempontból is autoriter irányba fordulna” – mondta év elején a Mandinernek. Azóta a veszélyhelyzetet a kormány arra használta fel, hogy rendeleti úton hozzon meg egy csomó a járvánnyal nem kapcsolatos neki kedvező döntést, korlátozták az önkormányzatok jogkörét, átvertek egy egyetemi reformot és még folytathatnám. Fenntartja a kijelentését? 

Fent. A parlament működik, a jogállamiság alapvető szervei működnek, az igazságszolgáltatás független – ezt még az Európai Unió is elismeri, még ha időnként aggódik is. De Vera Jourová uniós biztos is azt mondta, nincs ok arra, hogy intézkedjenek. 

Folyamatosan jelzik aggodalmaikat. 

Nem ismerek a magyar demokrácia életéből olyan periódust, amikor ne lehetett volna aggodalmakat megfogalmazni akár jobbról, akár balról. De ez jó is, mert ébren tartja a demokrácia életösztönét. 

Van alapja ezeknek az aggodalmaknak? 

Aki mondja, aszerint biztosan, szerintem nincs. A magyar sajtószabadság állapotát illetően sincs? Ez mérce kérdése. Hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot. 

Végig bírja hallgatni nevetés nélkül, amikor komoly kormányzati szereplők arról beszélnek, hogy a Fidesznek soha semmi köze nem volt ahhoz, ami az Index-szel történik? 

Tényleg nem ismerem részleteiben a történetet, bár rengeteg cikket olvastam róla. De semmi plusz tudásom nincs. Az önlábon lövéstől a teljes kormányzati beavatkozásik terjed az értelmezések sora, én nem tudom, melyik lehet az igazság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.