2020. augusztus 25., kedd

NEM MEGLEPŐ ÉS NEM MULATSÁGOS A MAGYAR GAZDASÁG VISSZAESÉSE

HVG360
Szerző: KARSAI GÁBOR
2020.08.24.


A friss GDP-adatok után már nyoma sincs a kormányzat kincstári optimizmusának, pedig lehetett látni az előjeleket. Jelentős lesz idén a visszaesés és régiós szinten megint csak sereghajtók vagyunk. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettesének elemzése.

A magyar gazdaság idei második negyedévi 13,5%-os visszaesését számos elemző nevezte az elmúlt napokban a „bárki által vártnál mélyebb” recessziónak. Kétségtelen, hogy ez a visszaesés mélyebb volt a különféle piaci konszenzusoknál, amelyek jellemzően 10-11%-os visszaesést valószínűsítettek (a pénzügyminiszter 10% körülit).

Voltak azonban, akik nagyjából ekkora visszaeséssel számoltak. Így például az EU, amely nyári előrejelzésében 14,3%-os recessziót prognosztizált a második negyedévre. A GKI pedig 2020 júniusában 15% körüli zuhanást várt erre az időszakra.

Bár a kormányzati propaganda mindenekelőtt azt emeli ki, hogy a magyar visszaesés kisebb volt az EU 14,1%-os átlagánál – tegyük hozzá csak minimális mértékben 0,6 százalékponttal –, de arról már nem nagyon esik szó, hogy az EU átlagát főleg a járvány által különösen sújtott dél-európai országok esetenként 20% körüli visszaesése húzta le. A régióban egyelőre Magyarország a sereghajtó, s ezen csak az eddig adatot nem szolgáltató szlovén, horvát és észt számok megjelenése változtathat. Ráadásul a régiós országok kétharmadánál a mostani visszaesés mértéke csak egyszámjegyű volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.