2020. augusztus 9., vasárnap

ŐSSZEL MEGVALÓSULHAT AZ EU RÉMÁLMA

NAPI.HU
Szerző: KOMÓCSIN SÁNDOR
2020.08.09.


A fehéroroszországi elnökválasztás várhatóan nem oldja meg az ország belpolitika válságát, nevezetesen, hogy a társadalom számottevő részének elege van Aljakszandr Lukasenka államfőből, ám békés választások útján nincs esélye eltávolítani a hatalomból. Ez a helyzet rémes forgatókönyv megvalósulásához vezethet.

Riasztó forgatókönyvet vázol fel a fehéroroszországi elnökválaszt követő hónapokra Andreas Kluth, a Bloomberg publicistája. Az augusztus 9-ére időzített szavazás az első, amely nem az elmúlt 26 évre jellemző mintát követi majd, azaz nem fogja újra bebetonozni a hatalomba Aljakszandr Lukasenka államfőt, akit sokan Európa utolsó diktátorának tartanak. Természetesen most is ki fogja jelenteni, hogy győzött, legveszélyesebb ellenfeleit börtönbe záratja, vagy a rács mögött tartja, vagy emigrációba kényszeríti, a választást el fogják csalni a javára, ám most a történet a kedélyek lecsillapodása helyett másként folytatódhat.

Erre engednek következtetni az elmúlt hetek fejleményei. A vele szemben felálló három független ellenzéki jelöltet - akik képesek voltak összegyűjteni az induláshoz szükséges 100 ezer támogató aláírást - ugyan szokás szerint bebörtönözte, illetve egyikük külföldre menekült, ám a három férfi feleségei beálltak férjeik helyére, és úgy tűnik, hatásos trojkát alkotnak. Élükön Szvjatlana Tihanojszkajával, az emigrált Szergej Tihanojszkij feleségével fesztiváli hangulatban zajló tömeggyűléseket tartanak, amelyen az elégedetlen emberek hangot adnak a korrupt Lukasenka-rezsimmel szembeni ellenszenvüknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.