2020. augusztus 28., péntek

PARLAGON A LEGÉRTÉKESEBB FŐVÁROSI FREKVENCIA

MAGYAR HANG
Szerző: SZABÓ ZSOLT LÁSZLÓ
2020.08.28.


Másfél éve kihasználatlan a legtöbb hallgatót elérő budapesti rádiós frekvencia, a 89,5 MHz. Noha ez a legértékesebb fővárosi, kereskedelmi hullámsáv – vagyis ebből juthat a legnagyobb bevételhez az állam –, a frekvenciagazdálkodásért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jelek szerint továbbra sem pályáztatja meg a frekvenciát. Hiába kérdeztük ugyanis a hatóságtól, hogy tervez-e idén vagy jövőre pályázatot kiírni a frekvenciára, erre a felvetésünkre nem válaszoltak. Azt közölték csupán, hogy a Budapest 89,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőségre jelenleg nem zajlik pályázati eljárás.

Mindenesetre ha a hatóság a – korábban a Juventus Rádió, majd Music FM műsorát sugárzó – 89,5 MHz pályáztatásra készülne, annak mindenképpen nyoma lenne a Médiatanács jegyzőkönyveiben, illetve az NMHH honlapján. Mert bár a médiatörvény értelmében a frekvenciapályázatok előkészítése a nyilvánosság kizárásával történik, ha a Médiatanács a pályáztatás mellett dönt, a felhívás tervezetét közzéteszik.

A pályáztatás folyamatáról az NMHH egyebek mellett azt közölte: a rádióspektrumot – ami korlátos erőforrás és a nemzeti vagyon része – igénybe vevő rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatáról a Médiatanács dönt. A pályázati kiírás tervezetéről a médiaszolgáltatási lehetőséggel összefüggő médiapiaci, médiapolitikai és frekvenciagazdálkodási szempontot mérlegelve hoz döntést, ám éppen ez a folyamat nem nyilvános – erősítették meg.

A Médiatanács legutóbb 2018 novemberében foglalkozott a szóban forgó frekvenciával, a 2019 februárjáig a hullámsávon fogható Music FM rádióval összefüggésben. A Médiatanács ekkor, tehát 2018 novemberében utasította el a Music FM műsorát sugárzó Prodo Voice Studio Zrt. médiaszolgáltatási jogosultságának megújítási kérelmét. A társasággal 2012-ben kötött, hét évre szóló szerződés ugyanis a lejártához közeledett. Ám a második Orbán-kormány idején meghozott médiatörvény szerint lehetőség van arra, hogy a szolgáltató kérésére öt évre meghosszabbítsák a jogosultságot. Ezzel szeretett volna élni a Prodo Voice...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.