2020. augusztus 6., csütörtök

RÁJÖTT, HOGY MÉGIS TANÍTANI SZERETNE, 71 EZER FORINTJÁBA KERÜLHET

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2020.08.06.


Egy fiatal pedagógus otthagyta a tanári pályát, majd néhány hónap után rájött, mégis gyerekekkel szeretne foglalkozni. Csakhogy azzal nem számolt, hogy egy értelmetlen adminisztrációs anomália miatt mindezt havi fizetése felének megfelelő összegért teheti meg.

"Megtapasztaltam, milyen, ha nem kell számolgatni, marad-e hó végéig pénzem, még kirándulni is marad miből és félretenni is tudok"

– meséli egy budapesti tanítónő egy multinacionális vállalatnál szerzett tapasztalatairól. A nő 2017-ben végzett az ELTE-n, majd egy XIII. kerületi iskolában kezdett el tanítani gyakornokként. 2018-ban jelentkezett a kötelező minősítési eljárásra, de a portfóliója megkezdésére már nem volt lehetősége, egyetlen egyszerű ok miatt: felmondott az intézményben.

Ezután ment a céges világba, ahol két felsőfokú nyelvvizsgája birtokában ügyfélszolgálati munkatársként alkalmazták. Megélhetése rendeződött, ám nyolc ott töltött hónap után mégis visszatért a pedagógusi pályára, amit hivatásának érez, és amivel foglalkozni szeretne nyugdíjaskoráig. Visszakerült ugyanabba az iskolába, ahol korábban dolgozott, és újra jelentkezett a minősítési eljárásra. Egészen váratlan választ kapott, mivel valószínűsíthetően sikertelenként könyvelték el a korábbi esetet, a mostani egy „megismételt minősítő vizsgának” számít.

Ennek eljárási díja pedig 71 050 forint.
Miután a fiatal pedagógus megkapta az erről szóló határozatot, levelet írt az Oktatási Hivatalnak, remélve, hogy története megosztása után méltányosságból elengedik az összeg kifizetését.

"A pálya elhagyására kizárólag anyagi nehézségek kényszerítettek, nem tudtam megélni a pedagógusi béremből, frissen végzett tanítóként, egyedül"


– írta a szövegben.

Jelenleg ott tart, hogy gondot okoz számára a 71 050 forint kifizetése, amit egyébként méltánytalannak is tart.

A tanítónő jelenleg a bértáblának megfelelően gyakornoki fizetést kap, emellett nagyon sok túlórát vállal és magántanítványai is voltak, de mindezekkel együtt sem tudta elérni a multinacionális cégnél kapott fizetésének a szintjét.

Ahogy lapunknak elmondta, gyakornokként nettó 150 ezer forintos fizetést kap kézhez minden hónapban, a sikeres minősítő eljárást követően Pedagógus I. kategóriában az összeg valamivel több mint tízezer forinttal növekedhet.

Ráadásul a gyakornoki státuszban legfeljebb heti 20 órát tarthat meg, és ehhez jönnek a túlórák, a minősítő vizsgát követően viszont már 26 órát köteles megtartani egy héten, így mint mondta, a 71 ezer forint befizetését követően anyagilag még rosszabbul is jönne ki a jövőben, hiszen akkor már nem tudná elkönyvelni a jelenlegi túlóráit akkora számban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.