2020. augusztus 18., kedd

SZAKSZERVEZETEK: FELELŐTLENNEK ÉS VESZÉLYESNEK TARTJÁK AZ ISKOLÁKNAK KIADOTT JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSOKAT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerzők: R. KISS KORNÉLIA és SZABÓ ZSOLT LÁSZLÓ
2020.08.18. 


Elégedetlenek a pedagógus-szakszervezetek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által az iskoláknak kiküldött járványügyi intézkedési tervvel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az intézmények és a kormány nem képes biztosítani a biztonságos oktatás feltételeit járványhelyzetben. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke is betarthatatlannak tartja az igazgatóknak kiküldött előírásokat.

A Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár által aláírt iratot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hozta nyilvánosságra hétfőn, késő este a közösségi oldalán, miután azt megkapták az intézményvezetők.

A kikerült irat szerint Magyarország jelenleg biztonságos, ezért a szeptemberben kezdődő oktatási-nevelési tanév a hagyományos rendben kezdődik. Az irat szerint a kiküldött protokoll addig marad érvényben, amíg nem romlik a helyzet, ha ez utóbbi romlik, változtatnak rajta.

Kikötik például, hogy a tanév kezdete előtt alapos fertőtlenítésre van szükség. A tanév során a fertőtlenítő szereket a fenntartónak kell biztosítania. Leszögezték továbbá: a nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Tünetek észlelése esetén a szülőknek kötelességük gondoskodni az orvosi vizsgálatról, illetve az iskolát is értesíteni kell, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy fertőzés vetődik fel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vegyen részt.

Az intézményeknek biztosítani kell a tantermekben a szellősebb elhelyezést, tanórákon nem írják elő a tanulóknak a maszk használatát, de az iskolában lehet azt hordani. Közösségi tereken biztosítani kell a másfél méteres védőtávolságot, ahol ez nem lehetséges, ott fel kell venni a maszkot. Előírták, hogy a közösségi terekben egyszerre csak annyi tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. Szükség esetén a csoportok, osztályok számára elkülönített területeket lehet kijelölni a közösségi tereken belül. A testnevelési órákat szabadban javasolják megtartani. A járványügyi szabályok betartása mellett meg lehet tartani a bevett iskolai ünnepségeket – például tanévnyitót, szalagavatót – is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.