2020. augusztus 14., péntek

SZERESSÜK A SZOMSZÉDOT: ZÁRJUK KI MAGYARORSZÁGOT IDEIGLENESEN AZ EU-BÓL!

AZONNALI.HU
Szerző: MICHAL HVORECKÝ
2020.08.14.



A magyar kultúra nagy barátjaként, de egyben Európa érdekében ma csak azt lehet kérni: várjuk ki, amíg demokratkus köztársaságként tér vissza Magyarország az Európai Unióba.

Ahhoz, hogy megértsük Közép-Európát, meg kell ismernünk, miként látnak minket szomszédaink. Az Azonnali ezért a szomszédos országokból kért fel vendégszerzőket, hogy a trianoni békeszerződés századik évfordulóján mondják el saját (és talán országuk) Magyarország-képét. Ezúttal Michal Hvorecký, az egyik legismertebb szlovák író mondja el véleményét.
+ + +
Soha nem kaptak esélyt a demokrácia megismerésére. Szerencsétlen sorsúként a történelemben mindig rossz oldalra álltak. Fejlődésüket az oszmán hódítások évszázadokkal vetették vissza. Így kesergett egyik utolsó interjújában hazája és a magyarok sorsa fölött Kertész Imre, a huszadik század irodalmi nagysága. Orbán Viktort a hamelni patkányfogóhoz hasonlította, aki bűvös hangú sípjával minden gyereket kicsalt a városból.

A velünk szomszédos államból – amely már nyolc éve nem köztársaság, pusztán Magyarország – egymillió polgár vándorolt ki.

Köztük Kertész is, aki az antiszemita támadások elől Berlinbe költözött.

Magyarországról – amelynek demokráciája haldoklik, és amely az Európai Unió orosz trolljává változott – ömlik a borzalom. Eközben a kortárs magyar irodalom továbbra is inspirációt, katarzist és eredményeket nyújt. Köszönöm minden fordítónak, amiért a magyar irodalom alkotásait továbbra is rendszeresen és élvezettel olvashatom szlovák nyelven. Magyarország nem nagy ország, de a prózája, költészete és drámája európai szintű.

A magyar irodalom képes volt arra, amire a szlovák (egyelőre) még nem – a világirodalom kánonjának természetes részévé vált...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.