2020. szeptember 20., vasárnap

A KÉTNYELVŰ ISKOLA ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.09.19.


...Lássuk, melyek az ilyen sulik előnyei és hátrányai!

Előnyök


Egynyelvű szülőknek is lehet többnyelvű gyermeke

Az egyik nagy előny, hogy ha a szülők nem is kétnyelvűek, a gyermekük azzá válhat. Ne feledjük, az, hogy valaki beszél egy idegen nyelvet, nem jelenti azt, hogy meg is tudja azt tanítani a gyerekének. Az iskolában viszont napi szinten lesz kitéve a szükséges nyelvi környezetnek.

Két nyelven tanulás

A két tanítási nyelvű iskolákban (nem meglepő módon) két nyelven tanítanak, amiből az következik, hogy a gyerekek két nyelven beszélnek és (ami talán még fontosabb) gondolkoznak.

Írni is megtanulnak

Az első és legfontosabb kérdés, ami egy kétnyelvű gyerek esetében felmerül, természetesen a kommunikáció. A kéttannyelvű iskolák esetében azonban nagyon fontos, hogy helyesen írni is mindkét nyelven megtanul a gyerek.

Adott nyelven gondolkodás

Ha már itt tartunk, érdemes még két mondatban kicsit kibontani ennek előnyeit. Ugyanis egy nyelv elsajátításának folyamata akkor ér el megfelelő szintet, amikor már a gondolkodás is az adott nyelven megy, azaz nem “lefordítjuk” az anyanyelvünkről a mondanivalónkat, hanem eleve azon a nyelven fogalmazunk.

A kéttannyelvű iskolákban ezt viszonylag gyorsan el lehet érni, az írás, olvasás mellett a problémamegoldás is két nyelven zajlik.

Hátrányok

A tanulás ára

A legtöbb két tannyelvű iskola vagy nemzetközi vagy magán, ami egyet jelent azzal, hogy bizony megterheli a pénztárcát.

Tanárhiány

Sajnos magasan képzett tanárból komoly hiány van. Ez főleg azokban az országokban és iskolákban lehet probléma, ahol már azzal is állást lehet kapni tanárként, ha valaki anyanyelvi szinten beszél egy nyelvet.

Kéttannyelvű iskolában tanítani nagyon más, mint egynyelvűben, más képességeket követel, nem feltétlenül elég az, ha valaki tökéletesen bír egy nyelvet. Más a módszertan, másként kell átadni a tudást.

Az iskolák főleg nagyvárosokban vannak

Érthető okokból a kéttannyelvű iskolák negy része nagyvárosokban van (Magyarországon egyébként a 80-as évek végén kifejezetten ügyeltek arra, hogy kisvárosokban is legyenek ilyen sulik, így például Pásztón volt az egyik francia).

A két tanítási nyelvű oktatásnak következetesnek kell lennie

Sajnos nem minden iskola kínál kiegyensúlyozott színvonalat mindkét nyelven. Sokban van egy domináns és egy második nyelv. Ahhoz, hogy egy gyerek valóban kétnyelvű oktatásban részesüljön annak minden előnyével együtt, a tanítás színvonalának éveken át következetesen magasnak kell lennie. Ezt pedig nem minden intézmény képes megugrani.

Összességében a kétnyelvű oktatás (és tanulás) elképesztően nagy előnyökkel szolgál, amit érdemes kihasználni annak, akinek módja van rá...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.