2020. szeptember 25., péntek

A LATIN-AMERIKAI MINTAÁLLAM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Steve



Chile az ezredfordulót követően egészen nagyszerű gazdasági teljesítményt nyújtott, az egyik legjobbat Dél-Amerikában, emellett végleg maga mögött hagyta a Pinochet-féle diktatúrát és stabil demokráciát épített ki. A társadalmi egyenlőtlenségek megmaradtak és ez nem minden veszély nélkül való, de azért érdemes ellátogatni (már amikor lehet) ebbe a különleges formájú országba. Steve-ék is ezt tették
.

„Mi pár éve év vége felé jártunk Chilében. Kanadában akkor javában tombol a tél, Chilében viszont meleg van, érik a cseresznye, karácsonykor kezdődött a nyári iskola szünet.

Zenélnek a tücskök, a kutyák és jó-magad keresik az árnyékot. Kívánod, hogy rövid gatyát is pakoltál volna. Még jó, hogy vittem fürdőnadrágot. Kellett vennünk napolajat.

Santiago Kairónak megfelelő távolságra van délre az egyenlítőtől, de nyáron nem olyan meleg, mint az. Nyugatra a Csendes-óceán 100 km-re van (a hideg Humboldt-áramlat dominál ott), míg keletre az Andok hegyvonulat az időjárást teszik elviselhetőbbé.

Szóval, a nap ereje nagyon erős, de a hőmérséklet kellemes, a páratartalom alacsony. Az árnyékban még sokszor fázol is, a napon, ha nem vigyázol, leégsz. Télen mondják, nincsen se fagy se hó, de síelni tudsz a nem messzi hegyekben az Andokhoz közel. A 6000 méter magas hegyeket jól látni a városból...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.