2020. szeptember 7., hétfő

A TÉRSÉG LEGBETEGEBBJE A FORINT - MOST LEPLEZŐDNEK LE A KORMÁNYZATI HIBÁK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.09.07.


A térség devizái közül a járvány leginkább a forintot viselte meg. Egyre több jel mutat arra, hogy ebben jókora szerepet játszhat, hogy a magyar válságkezelés minden propaganda ellenére valójában kudarcos. Mintha a jegybank sem lenne annyira a helyzet magaslatán, mint azt láttatni szeretnék.


Öt hónap után először 360 forint fölé került az euró ára a devizapiacon, megközelítve áprilisi történelmi mélypontját. Az év eleje óta a forint 8,5 százalékot veszített értékéből. Különösen feltűnő, hogy nemzeti devizánk mennyire kedvezőtlenül jön ki az összehasonlításból, ha a térségbeli, ténylegesen hasonló helyzetben levő devizákkal, a cseh koronával, a román lejjel és a lengyel zlotyval hasonlítjuk össze. Ezek lényegesen kisebb mértékben, 4,04 százalékkal, 1,46 százalékkal, illetve 4,57 százalékkal gyengültek január 1. óta az euróval szemben.

A térségbeli gazdaságokat, ahogy az egész világot, egyértelműen az év elején kirobbant koronavírus-járvány viselte meg. Ezt mutatja a devizaárfolyamok mozgása is. A WHO március 11-én nyilvánította ki, hogy világjárvány van, és ugyanezen a napon született meg a kormány rendelete Magyarországon is a veszélyhelyzet kihirdetéséről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.