2020. szeptember 24., csütörtök

A TÖRTÉNELMI EGYHÁZAK HALLGATÁSUKKAL TÁMOGATJÁK A KORMÁNY IVÁNYI GÁBORÉKKAL SZEMBENI BOSSZÚHADJÁRATÁT

HÍRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2020.09.24. 


Édesanyám élete utolsó éveiben a magyar egyházak és az állambiztonsági szolgálatok dokumentumainak feldolgozásával foglalkozott. Amikor szóba került, hogy éppen hol tart a munkájában minden alkalommal elszörnyedve mondta, hogy korábban soha nem olvasott annyira visszataszító irományokat, mint a különböző egyházak vezetőinek és papjainak egymásról és a híveikről szóló feljelentései. Bár ő világéletében meggyőződéses ateista volt, láttam rajta, hogy kifejezetten megrendíti mindaz, amivel a dokumentumok olvasása során szembesült. Mert szörnyű is belegondolni, hogy azok az emberek, akikben híveik feltétel nélkül megbíznak, és akikre legféltettebb titkaikat bízzák, nem egyszerűen visszaélnek ezzel, hanem kiszolgáltatják híveiket a diktatúra kénye-kedvének.


Mindez most arról jutott eszembe, ahogyan az un. történelmi egyházak Iványi Gábor és a MET-ügyében viselkednek, nemcsak most, hanem már 10 éve. Nemhogy tűrik, hanem hallgatásukkal támogatják a kormány Iványiékkal szembeni bosszúhadjáratát, ahogy szó nélkül tudomásul vették azt is, ahogyan az állam vindikálta a jogot ahhoz, hogy - nyilvánvalóan politikai szempontok szerint eldöntse melyik felekezet számít egyháznak, és melyik nem.

Ez nemcsak az állam és az egyház szétválasztásáról szóló demokratikus hagyománynak, hanem az egyházak küldetésének a megtagadása is. Az un. történelmi egyházak vezetői egész egyszerűen eladták a hitüket és hivatásukat, és a hatalomhoz dörgölőznek, ahelyett, hogy Istent és a hívőket szolgálnák. Aki pedig nem áll be a sorba, azt kitúrják, ellehetetlenítik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.