2020. szeptember 24., csütörtök

AZ ORBÁN ÁLTAL VIZIONÁLT „KORLÁTLAN KÓRHÁZI KAPACITÁSOK” NAGYON IS VALÓS KORLÁTJA: A SZAKEMBERHIÁNY

RÖNTGEN BLOG / 444.HU
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.09.24.


A miniszterelnök az elmúlt napokban többször is kijelentette: Magyarország felkészülten, „teljes fegyverzetben” várja a koronavírusjárvány második hullámát. Felkészültségünk bizonyítéka: van rengeteg lélegeztetőgépünk. (Hogy egyébként pontosan mennyi, és abból mennyi használható – ezt valójában senki sem tudja. De nagyon sok van, ez biztos.)

Vajon mit tett még a felkészülés érdekében a kormány? Tényleg felkészültebb lenne a magyar egészségügy most ősz elején, mint amilyen tavasszal volt?

Valamivel nyilván felkészültebb, mert van már tapasztalat a vírussal. Azok az orvosok, akik covidos betegek ellátásával foglalkoztak, sok mindent megtanultak a betegségről, kezelési módokról maguktól, és külföldi kollégáiktól is rengeteg információt gyűjthettek be.

De bármilyen célzott fejlesztés, direkt a felkészülés érdekében tett beruházás volt az egészségügyben a nyomorult gépeken kívül? Kihasználtuk esetleg a nyarat tömeges tesztelésre, vagy a tesztelési kapacitások, a rendszer felépítésére?

Csehországban Babis miniszterelnök éppen most ismerte el, hogy a teljes nyári kiengedés nyáron hiba volt, azonnal le is mondott az egészségügyi minisztere.

De vissza a gépekhez és a felkészültséghez. Hogy mi is a pontos helyzet, azt nagyszerűen írta le egy aneszteziológus orvos is, igen alapos Facebook-bejegyzésben: nem a lélegeztetőgép a szűk keresztmetszet, hanem a kezelő személyzet. A gép magában semmit sem ér. Lehet belőle venni százmilliárdért, ezermilliárdért tízezret, húszezret, akármennyit. Szakképzett személyzet hiányában egyáltalán nem igaz az a miniszterelnöki kijelentés, hogy „a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.