2020. szeptember 1., kedd

„CSALÓDOTTSÁGOT ÉS ELKESEREDETTSÉGET ÉRZÜNK”

NÉPSZAVA
Szerző: Cz. G.
2020.09.01.


A nehéz sorsú diákokat segítő tanodák költségvetését olykor csonkolja az állam, olykor pedig egy jogszabályváltozás elmaradásával szárítja ki.

Közvetlenül a tanévkezdés előtt kapott értesítést a főleg hátrányos helyzetű diákok oktatásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány arról, hogy az állam felére csökkenti az iskolájuknak adott kiegészítő támogatást. - Csalódottságot és elkeseredettséget érzünk – nyilatkozta lapunknak L. Ritók Nóra, az alapítvány és az iskola vezetője. Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta dolgozik az esélyegyenlőségért, társadalmi integrációért, a gyerekszegénység és az átörökített mélyszegénység felszámolásáért – olvasható a Hajdú-Bihar megyében létrehozott alapítvány honlapján. A hat telephellyel működő, berettyóújfalui székhelyű alapítványi iskola ugyanúgy járt, ahogyan az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményei. A kormány a járványhelyzettel indokolta a kiegészítő támogatás 50 százalékos csökkentését, egyúttal kilátásba helyezte, hogy az állam átveszi az iskolát, ha az alapítvány nem tudja fenntartani az intézményt – számolt be a közösségi oldalán L. Ritók Nóra...

...Támogatás nélkül az Ámbédkár

Az Ámbédkar Iskolában pillanatnyilag annak is örülnének, ha a kiegészítő támogatás felét megkapnák az államtól. A borsodi Sajókazáról indult, ma már Miskolcon működő – szintén hátrányos helyzetű diákokat tanító – iskola jelen állás szerint ugyanis egyetlen fillért sem lát az eddig folyósított 30 millió forintból. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkára már tavaly értésükre adta, hogy az Ámbédkar idén egyáltalán nem számíthat kiegészítő támogatásra. Az iskolában ekkor még nem aggódtak. A terv az volt, hogy a gimnázium átalakul technikummá: finanszírozás szempontjából így már a Palkovics László vezette innovációs tárcához fog tartozni. „Minderről Palkoviccsal is megállapodtunk” – tájékoztatott Orsós János, az intézményt fenntartó szervezet vezetője. Az átalakulás hivatalosan – az innovációs tárca közreműködésével és anyagi segítségével – megtörtént, de szükség lett volna egy jogszabályi módosításra is, ami azonban elmaradt. A nyár végén derült ki, hogy az iskola számára az egyik minisztérium már nem, a másik minisztérium még nem folyósítja a támogatást. A tanévet meghirdették, de a pénzük csak pár hónapra elegendő. Orsós János és kollégái abban reménykednek, hogy a kormányzatnak sikerül valamilyen gyors megoldást találnia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.