2020. szeptember 3., csütörtök

DILEMMÁBAN A NYUGDÍJBA KÉSZÜLŐK - AZ ESETLEG MEGUGRÓ KERESETEK MELLETT MÁSRA IS ÉRDEMES FIGYELNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.09.02.


Biztosnak látszott, hogy a nyugdíjak megállapításához rendelt szorzószámok nagyságát megnyirbálja a vírus, de az idei első félévi kereseti adatok alapján nem zárható ki, hogy folytatódik a korábbi dinamika. A nyugdíjba készülőknek így fel van adva a lecke: rohanjanak, vagy inkább érdemes a következő évre halasztani aktív időszakuk befejezését.

Az idei első félévben a KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 395 000, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 600 forint volt. Mindkettő 9,9 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Igaz, hogy a számokat maga a kormány bolondította meg egyszeri intézkedésekkel, de a statisztika már csak ilyen, a mesterséges változás is beépül a számokba (mint azt már számos területen láthattuk).

Mindez pedig cseppet sem mellékes azoknak, akik az idei utolsó hónapokban érik el a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíj megállapítása ugyanis a keresetek korrigált (valorizált) összege és a szolgálati idő nagysága alapján kialakuló százalékos mérték alapján történik. A korábbi években kapott pénzt a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg. A törvény szerint a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.