2020. szeptember 18., péntek

ÉJJEL-NAPPALI ŐRSÉG ALAKULT, HOGY NE SZERELJÉK LE A GÁZÓRÁT IVÁNYI GÁBORÉKNÁL

HVG
Szerző: KACSKOVICS MIHÁLY BÉLA
2020.09.18.


Tartozás miatt akarják kikapcsolni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnél a gázt, miközben a magyar állam is tartozik nekik. Aktivistáik megpróbálják megakadályozni a gázóra leszerelését.

„Váratlan volt és felsőbb utasításra történt, ezt elárulták” – mondta lapunknak Ónodi István, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) gazdasági igazgatója arról, hogy csütörtökön megpróbálták leszerelni Dankó utcai hajléktalanszállásaikon a gázórákat.

Megközelítőleg 30 millió forintos adóssága van az Iványi Gábor vezette MET-nek a Nemzeti Közművek felé. Ónodi elmondta, hogy régről húzódik a Közművel a vita: 2018 óta nem tudják fizetni a gázszámláikat. „Eddig türelmesek voltak, korábban részletfizetési megállapodást kötöttünk. Most, a téli időszak előtt tartották elérkezettnek az időt arra, hogy leszereljék az óráinkat” – mondta Ónodi. Csütörtökön végül mégsem szerelték le a Dankó utcai szeretetotthon gázóráit. Az intézmény komplex szolgáltatást nyújt az otthontalanoknak: éjjel-nappal melegedőként szolgálnak, népkonyhájuk is van, munkatársaik pedig utcai szociális munkát és egészségügyi ellátást is végeznek. A szeretetotthonnak nagyjából hatszáz lakója van jelenleg.

A csütörtök délutánt Ónodi így írta le: „Tegnap kiszálltak a Nemzeti Közművektől, mondták, hogy tartozásunk van, nekik az a kötelességük, hogy elvigyék a gázórát. Azt mondtam, hogy nem adjuk, ezt alá is kellett írnom, erre azt mondták, hogy akkor az utcáról kell elzárniuk.” Az utcán gázcsapok vannak, a közművek alkalmazottai ezen keresztül tudják szabályozni indokolt esetben, hogy melyik házban lesz meleg víz és fűtés, melyikben nem. „Mikor kikísértem a közművek munkatársait, jeleztem, hogy ott, azon a ponton van halaszthatatlan teendőm, ahol ők el tudnák zárni a gázt. Értették, hogy mire célzok, telefonon beszéltek a főnökükkel, majd elmentek” – mesélte Ónodi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.