2020. szeptember 20., vasárnap

FÉL ÉVVEL MEGHOSSZABBÍTJÁK A HITELMORATÓRIUMOT! MILYEN HATÁSA LESZ ENNEK EGY LAKÁSHITELRE?

BANKMONITOR.HU
Szerző: ARGYELÁN JÓZSEF
2020.09.19.


Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentése alapján az arra leginkább rászorulók részére a törlesztés szüneteltetését fél évvel meghosszabbítják. Vagyis a válság miatt leginkább veszélybe került adósoknak várhatóan 2021. júliusáig nem szükséges a hitelük törlesztőrészletét megfizetniük...


A hitelmoratórium bevezetésével 2020.03.19-től az adósoknak nem szükséges az akkor már meglévő hitelük – 2020.03.18 nap végéig folyósított kölcsönökre érvényes – törlesztőrészletét megfizetniük év végéig.

A járványhelyzet fokozódása és a válság elhúzódása miatt a lakosság és a vállalatok egy része várhatóan jövőre is nehéz helyzetben lesz, számunkra a hitel törlesztése továbbra is gondot okozhat. Éppen ezért a legnehezebb helyzetben lévő csoportnak a hitelmoratórium idejét fél évvel meghosszabbítják.

Kiket érint a moratórium meghosszabbítása?

A lakossági ügyfelek közül az alábbi társadalmi csoportokat tekintik veszélyeztetettnek:

- nyugdíjasok
- munkanélküliek
- közfoglalkoztatottak
- gyermeket nevelő családok

A moratórium számukra automatikusan meghosszabbodik, ehhez nem kell a bankba bemenniük. Természetesen továbbra is ki lehet lépni a törlesztés szüneteltetéséből, ehhez azonban meg kell keresni a pénzintézetet: vélhetően az eddig megismert módon lehet a jövőben is kérni a részletek további fizetését.

A vállalkozások esetében a moratórium nem fog automatikusan meghosszabbodni, nekik a szüneteltetés fenntartása érdekében kell megkeresni bankjukat. Erre azon vállalkozások lesznek jogosultak, amelyek bevételének a nagysága 25 százalékot meghaladó mértékben csökkent.

Emellett minden hitel esetében, melyet a járvány kitörése előtt vettek fel – legyen az lakossági, vagy vállalkozói kölcsön – a kormány 6 hónapos felmondási tilalmat rendel el.

Hogyan fogják a bankok ellenőrizni a jogosultságot?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.